Peru: Proglašeno ekološko vanredno stanje zbog izlivanja nafte

Peru je danas proglasio ekološko vanredno stanje, nakon što je objavio da je 21 plaža na pacifičkoj obali kontaminirana usled izlivanja nafte iz rafinerije španske kompanije "Repsol".
Izlivanja nafte prouzrokovala je erupcija podvodnog vulkana kod Tonge.
 
Peruanski predsednik Pedro Kastiljo je izjavio da će biti formiran komitet koji će predložiti načine za rešavanje krize, u skladu sa nacionalnim politikama koje imaju za cilj zaštitu životne sredine, prenosi agencija AP.
Premijerka Perua Mirta Vaskes je izjavila da je "Repsol" obećao da će dostaviti raspored čišćenja, uključiti lokalne ribare u čišćenje plaža i isporučiti hranu pogođenim porodicama. 
 
Vaskes je istakla i da će Ujedinjene nacije obezbediti tim stručnjaka koji će pomoći Peruu da se izbori sa izlivanjem nafte.
Građanima je za sada zabranjen odlazak na 21 zagađenu plažu. 
 
Peruanske vlasti su saopštile da je brod pod italijanskom zastavom prosuo 6.000 buradi nafte u subotu u Pacifik ispred rafinerije "La Pampilja" čiji je vlasnik "Repsol".
 
Aktivisti za zaštitu životne sredine su poslednjih dana sakupljali morske ptice koje su umrljane naftom ili su stradale.
 
Kompanija "Repsol" je saopštila da peruanske vlasti nisu dale upozorenje na cunami i da je brod nastavio da istovaruje naftu u rafineriju kada su udarili talasi.
  • @Djekson

    30.01.2022 08:31
    Druze, prosetaj do gradske deponije , udahni inspiraciju pa posle zbijaj sale online.
  • Djekson

    22.01.2022 21:34
    Eko
    Da im Pozajmimo Cuftu i Ekologe da Protestvuju Subotama i Blokoraju Puteve
    Pa da Udari Zabranu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet