SAD uskratile vizu ruskom kosmonautu

Američke vlasti uskratile su vizu ruskom kosmonautu Nakolaju Čubu koji je trebalo da se javi na obuku u svemirski centar Džonson američke agencije NASA, potvrdili su danas pouzdani izvori.
SAD uskratile vizu ruskom kosmonautu
Foto: Pixabay

"Američke vlasti uskratile su bez obrazloženja ulaznu vizu kosmonautu Roskosmosa Nakolaju Čubu koji je trebalo da se javi na obuku za let u kosmos koji je planiran za proleće 2023. godine. On je nameravao da ode u SAD kako bi učestvovao u obuci u Svemirskom centru Džonson", izjavio je za TASS izvor upoznat sa ovim slučajem.

Obučavanje stranih kosmonauta u ruskom trenažnom Centru Jurij Gagarin i u Svemirskom centru Džonson u SAD su rutinske aktivnosti u kojima se ruski i američki astronauti upoznaju sa specifičnostima uzajamnih svemirskih programa i treniraju za boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici.
 
Nikolaj Čub je član pomocnog tima kosmonauta za let ISS Ekspedišn 68 koji bi u septembru ove godine trebalo da poleti u orbitalnu stanicu raketom Sojuz MS-22, ali je i član glavne posade koja bi trebalo da poleti sa Zemlje u proleće 2023. godine raketom Sojuz MS-23.
Odbijanje SAD da daju vizu Nikolaju Čubu stvara opasan presedan za saradnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), izjavio je danas generalni direktor ruskog Roskosmosa Dmitrij Rogozin.
 
"Ono što su američke vlasti uradile sa vizom našeg astronauta je opasan presedan za saradnju na ISS-u", naveo je Rogozin.
 
Direktor Roskosmosa je rekao da je zatražio od NASA da se izjasni o ovom pitanju.
  • tom

    22.01.2022 18:35
    pa
    tipicni Angelsacksen

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet