Borisu Džonsonu preti glasanje o nepoverenju zbog "partigejta"

Britanski premijer Boris Džonson suočen je s mogućom pobunom u svojoj partiji i glasanjem o nepoverenju, dok se čeka da se vidi koliko će po njega biti štetan izveštaj o zabavama u Dauning stritu 10.
Borisu Džonsonu preti glasanje o nepoverenju zbog "partigejta"
Foto: Pixabay
Džonson nastoji da učvrsti svoju podršku među konzervativnim poslanicima, dok njegovi saveznici izražavaju zabrinutost da će se uskoro suočiti s glasanjem o nepoverenju pošto bude objavljen izveštaj o zabavama u rezidenciji premijera u vreme strogih mera ograničenja u maju 2020, ukazuje Fajnenšel tajms.
 
Na izveštaju o takozvanom "partigejtu" radi viša službenica Sju Grej uz pomoć šest saradnika i ljudi upoznati s pripremanjem izveštaja kažu da možda neće biti objavljen do druge polovine ove nedelje zbog broja osoba koje intervjuiše.
Prema insajderima iz vlade, raspoloženje u Dauning stritu je "sve turobnije" zbog mogućih posledica izveštaja po Džonsona, koji je rekao da je mislio da je okupljanje zaposlenih u maju 2020. u bašti Dauning strita 10 bio radni događaj, premda je na pozivu pisalo "donesi svoje piće".
 
Mnogi Džonsonovi saveznici su pomireni s time da će biti glasanje o nepoverenju, mada misle da bi premijer mogao da pobedi, ukazuje Fajnenšel tajms, ali i ističe da je dosta konzervativnih poslanika nagovestilo da neće zauzeti konačan stav o tome da li da insistiraju na glasanju dok ne pročitaju izveštaj Sju Grej.
S druge strane, piše britanski list, deo konzervativaca je sve manje optimističan u pogledu Džonsonovih šansi da preživi glasanje, delom zato što su neki torijevci počeli da se fokusiraju na mogućnost nadmetanja za lidera stranke.
 
Da bi se pokrenulo glasanje o nepoverenju potrebno je da najmanje 54 konzervativna poslanika podnesu pismo sa zahtevom poslaničkom klubu konzervativaca "Komitetu 1922".
 
Do petka je šest konzervativnih poslanika javno izrazilo nepoverenje u premijera, ali se, ističe BBC, smatra da je mnogo više njih poslalo pisma predsedniku "Komiteta 1922" koji organizuje izbor za liderstvo torijevaca.
  • OK_NS

    24.01.2022 10:27
    Ovo
    Ovo se kod nas NIKADA, da ponovim NIKADA neće dogoditi... Ovi "naši" mogu da rade šta god hoće, bukvalno im se ništa ne može desiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.