FOTO, VIDEO: Sneg izazvao haos u Grčkoj, pokrenuta i istraga

Neposredna intervencija Atinskog prvostepenog suda izazvana je haosom koji je nastao na glavnom autoputu sa zarobljenim vozačima i problemima koje su iskusili rano jutros zbog najavljene snežne oluje.
Predsednica Atinskog prvostepenog suda Sotirija Papageorgakopulu pokrenula je istragu koju će voditi šef Odeljenja za krivično gonjenje Adonis Elefterjanos.
Inače, drugu godinu zaredom neuobičajeno velike količine snega pokrile su Atinu, a Dimitris Panajotakis, politikolog iz grčke prestonice, priča da situacija podseća na onu iz 2006. kada je Atinu okovao veliki sneg i da se sada vodi borba da ostane otvoren autoput, posebno na ulazu u grad.
Sneg je prekrio Grčku od Atine sve do ostrva, železnički saobraćaj u glavnom gradu je u prekidu, zatvaraju se škole, a zatvoreni su i objekti za vakcinaciju u širem regionu Atine.
 
 
Panajotakis za TV Tanjug kaže da se u grčkoj prestonici saobraćaj odvija usporeno, ali su sve službe organizovano dočekale padavine.
 
"Prognoze kažu da će u samom centru biti pola metra snega, ali sada smo organizovaniji, mislim da će situacija biti bolja", rekao je Panajotakis.
 
 
Prenosi da će, prema prognozama, sneg padati dva dana, do srede, ali da bi sneg u ova dva dana, ako bude padao istim intenzitetom kao i 2006. godine, mogao da napravi probleme.
 
"Prevelike su kolone na ulicama, centar je krcat, saobraćaj se odvija teško. Vodi se borba da ostane otvoren autoput, na ulazu u Atinu", priča Panajotakis.
 
Navodi da je nevreme bilo najavljeno, ali da su i pored toga institucije u Atini službenike pustili kućama oko podne. Osim toga, više od 46.000 škola je zatvoreno, a učenici su prešli na učenje na daljinu.
 
Lanci za sneg su obavezni za automobile na mnogim putevima, dok je kamionima zabranjeno kretanje na glavnom autoputu koji ide severno od Atine, preneo je AP.
 
Otkazano je nekoliko domaćih i međunarodnih letova do aerodroma u Atini, dok je saobraćanje metroa do aerodroma delimično obustavljeno, jer deo trase ide iznad zemlje.
 
Vlasti su pozvale javnost da do sutra uveče izbegava putovanja koja nisu neophodna.
 
Organi civilne zaštite uspostavili su koordinacione centre sa vatrogasnom službom, policijom, oružanim snagama i lokalnim vlastima za rešavanje problema, ako se pojave.
 
Na Skijatosu 20 centimetara snega
 
Obilan sneg pao je jutros u planinsko-morskoj grčkoj oblasti Pilion, a sav u belom je i Volos, glavni grad grčkog okruga Magnezija.
 
Sa snežnim padavinama suočeni su i Sporadi, čija su sva tri ostrva od jutros prekrivena snegom, a snežne padavine se nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, preneo je grčki portal "Katimerini".
 
U planinskom području Piliona, snežne padavine su veoma intenzivne, a gradonačelnik mesta Zagora poručuje da se očekuje dosta snega u ovom području.
 
Škole u opštini Južni Pilion danas i sutra su zatvorene nakon odluke gradonačelnika Mihalisa Icikosa donete zbog snežnih padavina i mraza.
 
 
Kada je reč o Sporadima, na Skopelosu i Alonisosu visina snega dostiže na mnogim mestima i do 30 centimetara, posebno na planinskim prevojima, dok u gradu Skopelos iznosi 20 centimetara.
 
Na Skijatosu je sneg dostigao 20 centimetara, ali su, prema rečima gradonačelnika Teodora Cumasa, svi putevi prohodni.
 
U Albaniji -17 stepeni, zatvorene škole
 
U susednoj Albaniji sve osnovne i srednje škole zatvorene su na tri dana zbog hladnog vremena.
 
Vlasti su savetovale ljude da ne voze automobile.
 
Na istoku Albanije temperature su dostigle -17 stepeni, zbog čega su pojedine oblasti izolovane i postoje problemi u snabdevanju strujom i vodom.
 
Mnogi ruralni putevi su blokirani.

Teme

sneg

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.