Moderna počela testiranje vakcine protiv omikrona

Farmaceutska kuća Moderna počela je klinička testiranja antikovid vakcine koja cilja omikron soj, saopštila je ova američka kompanija.
Moderna počela testiranje vakcine protiv omikrona
Foto: 021.rs

Prvi učesnici u fazi dva kliničkog ispitivanja već su dobili buster koji cilja omikron, preneo je "CNBC".

Moderna očekuje da će u testiranju učestvovati oko 600 punoletnih građana, koji su podeljeni u dve grupe.

Učesnici iz prve grupe su ljudi koji su primili dve doze originalne vakcine Moderna, a učesnici iz druge grupe su dobili postojeću, odobrenu buster dozu. Učesnici iz obe grupe će dobiti po jednu dozu buster vakcine namenjenu da cilja omikron.
 
Moderna je objavila i podatak da buster od 50 mikrograma dobro čuva od omikrona.
 
Šest meseci nakon primanja postojeće treće doze, antitela koja blokiraju omikron su opala, ali su se mogla naći u krvi svih učesnika, navela je ova farmaceutska kuća. Podaci ukazuju da snaga buster doze slabi vremenom, ali da i dalje daje zaštitu od novog soja.
 
Neutrališuća antitela koja se dobijaju nakon buster doze opadala su 6,3 puta brže kada su se suočavala sa omikronom, u odnosu na originalni soj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet