Agencija EU za zdravlje: Buster smanjuje broj hospitalizacija za pola miliona

Buster doze vakcina mogle bi da umanje broj hospitalizacija u Evropi za najmanje pola miliona, saopštila je agencija EU za javno zdravlje, u vreme kada se omikron soj širi velikom brzinom.
Agencija EU za zdravlje: Buster smanjuje broj hospitalizacija za pola miliona
Foto: 021.rs

"Trenutni tempo primanja buster doza dostignut početkom januara može da umanji broj budućih hospitalizacija od omikrona za 500.000 do 800.000 u Evropi", saopštio je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).

Ova procena obuhvata 27 članica EU, kao i Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Trenutno je oko 70 odsto od 450 miliona stanovnika EU potpuno vakcinisano, a polovina je primila i buster dozu.
 
"Proširenje buster programa na sve prethodno vakcinisane pojedince može da umanji broj prijema u bolnice za dodatnih 300.000 do 500.000", navodi ECDC.
 
Iako se omikron soj širi Evropom velikom brzinom, stopom tri puta većom u odnosu na najveći talas do sada, mnoge zemlje već su na prekretnici, saopšteno je iz EU.
 
"Iako su mnoge članice nedavno dostigle vrhunac infekcija, pandemija nije završena", izjavila je komesarka EU za zdravlja Stela Kirjakides.
  • Dragan Đerković

    27.01.2022 18:36
    3 doza ima efikasnost 35% posle 4 meseca niste zašitićeni. Kao ni sa 1 2 dozom. Vakcine imaju generalno taj problem sa opadajućim efikasnost vakcina i nikakvi kako kažu pojačavači neće pomoći.

    SVI imamo taj problem,prava nova vakcina se proizvodi do 10-15godina,nisam ni očekivao da će ugrađivanje vakcina biti efikasna da zaustavi širenje virusa, reinfekciju, umiranje....


  • pera nevera

    27.01.2022 15:43
    Ja ne zameram našim sugrađanima i zemljacima koji su želeći da zaštite svoje zdravlje, a pod presijom, zastrašivanjem i lažima odlučili da budu savesni , a u stvari su prevareni i izigrani ! Meni smetaju ovi, što bez obzira na sve, iz pakosti i zlobe jer su prevareni i dalje insistiraju na ostalima.
  • ...

    27.01.2022 15:03
    Bustujte svoje tate i mame, i sebe.... za ostale ne brinite

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet