Na iranskoj državnoj televiziji prikazane slike disidenata u egzilu

Slike disidenata u egzilu iz pokreta Narodni mudžahedini Irana prikazane su danas na kanalima iranske državne televizije, koja je incident okarakterisala kao hakerski napad.
Na iranskoj državnoj televiziji prikazane slike disidenata u egzilu
Foto: Pixabay
U programu je u 15 sati po lokalnom vremenu iznenada emitovana slika Masuda Radžavija i njegove supruge Marjam, a muški glas je izgovorio "Pozdrav Radžaviju, smrt (vrhovnom vođi Irana ajatolahu Ali) Hameneiju".

Zatim je preko slika pušten Radžavijev govor. On se nije pojavio u javnosti više od dve decenije i veruje se da je mrtav, a pokret vodi Marjam.

Narodni mudžahedini Irana, čiji članovi se sada uglavnom nalaze u Albaniji, nisu se oglasili ovim povodom. Ovakav incident nije se dogodio godinama, a veruje se da televiziju kontrolišu pripadnici obaveštajne agencije Irana i Revolucionarne garde.
 
Iranska televizija je saopštila da se dogodio hakerski napad i da je istraga u toku.
 
Pokret je osnovan kao socijalistička organizacija protiv vladavine šaha Mohamada Reza Pahlavija. Izvršili su više atentata i bombaških napada u Iranu.
 
Kasnije su prebegli u Irak i podržali Sadama Huseina u ratu protiv Irana osamdesetih godina prošlog veka. Zbog toga su izgubili podršku mnogih u Iranu iako i dalje održavaju mrežu u toj zemlji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet