Zaustavljeno štampanje knjige koja tvrdi da je Anu Frank izdao ucenjeni Jevrejin

Holandski izdavač prekinuo je štampanje knjige koja sugeriše da je jevrejski notar izdao Anu Frank, rekavši da postoje nedoumice u pogledu istraživanja na kojem se temelji.
To stoji u po internom imejlu koji je Rojters dobio na uvid.
Izdaja Ane Frank, objavljena 18. januara, izazvala je senzaciju tvrdnjom da su istražitelji identifikovali ucenjenog Jevrejina Arnolda van den Berga kao glavnog osumnjičenog. Drugi istraživači posle su kritikovali ta otkrića uz tvrdnje da su "puna grešaka". Izdavač izdanja na holandskom, Ambo Antos, objašnjava u internom imejlu da je trebalo zauzeti "kritičnije stanovište" o knjizi.
"Čekamo odgovore od istraživača na pitanja koja su se pojavila i odlažemo odluku da štampamo novo izdanje. Iskreno se izvinjavamo svima koji bi mogli biti uvređeni knjigom", navodi se u poruci.
 
Poruka ne ulazi u pojedinosti u vezi sa tim pitanjima i firma nije imala komentar za Rojters.
 
Istražitelji su "iznenađeni"
 
Komentar nisu imali ni predstavnici autorke knjige, Rouzmeri Salivan, ni izdavača na engleskom HarperCollinsa. Jedan od istraživača citiran u knjizi, Peter van Tvisk, rekao je da je video poruku i da su istražitelji iznenađeni njome.
 
"Prošle nedelje smo imali sastanak s urednicima i razgovarali smo o kritikama i zašto mislimo da bi mogle da budu odbijene i dogovorili smo se da ćemo izneti detaljniju reakciju kasnije", rekao je.
 
Knjiga iznosi zaključke šestogodišnje istrage o tom "zaboravljenom slučaju".
 
Ana i još sedmero Javreja nacisti su otkrili 4. avgusta 1944. pošto su se krili gotovo dve godine u tajnom aneksu iznad skladišta uz kanal u Amsterdamu. Svi su bili deportovani, a Ana je umrla 15. godini u logoru Bergen Belsenu. Njen dnevnik preveden je na 60 jezika.
 
Tim istražitelja, predvođen penzionisanim agentom FBI-ja, koji je uključivao oko 20 istoričara, kriminologa i stručnjaka za podatke, identifikovao je Arnolda van den Berga kao glavnog osumnjičenog. Nedoumice o istraživanju imaju i fondacija koju je osnovao otac Ane Frank, bazelska Fondacija Ana Frank, i istoričar Erik Somers sa holandskog instituta za istraživanje rata, Holokausta i genocida NIOD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet