U Austriji uvedena obavezna vakcinacija - "jeste zadiranje u ljudska prava, ali je neophodno"

U Austriji je danas na snagu stupio zakon prema kojem je vakcinacija obavezna za sve osobe starije od 18 godina.
Nekoliko država širom sveta uvelo je obaveznu vakcinaciju za starije građane ili medicinsko osoblje, ali je Austrija prva u Evropi koja je usvojila sličnu regulativu.
Austrijska administracija ističe da je vakcinacija efikasna u borbi protiv ozbiljnog oboljenja i da je Zakon neophodan kako bi se izbegle nove blokade.
Austrijska ministarka za EU i Ustav Karolin Edštadler izjavila je da je "administracija svesna da je ovo veoma teška mera, ali da je neophodna".
 
"Mi, kao političari, imamo odgovornost da osiguramo rad sistema zdravstvene zaštite, da društvo može normalno da funkcioniše", rekla je Edštadler.
 
Ona priznaje da obavezna vakcinacija jeste mešanje u ljudska prava, ali i ističe da je to u ovom slučaju opravdano.
 
"Neophodno je izaći iz pandemije, a vakcinacija je jedini način za to i povratak u normalan tok života", kaže ona.
 
Edštadler je naglasila da Zakon o obaveznoj vakcinaciji ističe u januaru 2024. godine, ali da se to može desiti i ranije ukoliko to pandemija dozvolui. Ona je dodala da vlasti do sredine marta neće proveravati status vakcinacije stanovništva.
 
Osobe koje odbiju vakcinaciju suočiće se sa novčanim kaznama od 600 do 3.600 evra. Izuzetak od vakcinacije su dozvoljene samo iz medicinskih razloga ili trudnoće.
  • Kevin Spejsi

    02.02.2022 09:30
    A u isto vreme Danska i Norveska ukidaju mere, iako je su u tim zemljama broj novo otkrivenih sa aktuelnim omikon virusom visoki - cak visi nego u Srbiji.

    Potpuno razlicit pristup resavanju istog problemu od strane drzava EU.

    Dok Nemci ne proglase oslobadjanje od svih mera, nece ni Srpske vlasti - kao ni vecina zemalja u EU.

  • dule

    01.02.2022 13:02
    Лиманац
    01.02.2022 • 09:44
    Хоће ли сада аустријске власти престати да нам држе придике о демократији и људским правима, будући да су признали да задиру у права својих грађана?



    Zavisi. Kad im ekonomsko-politicki budu takvi da nam pridikuju, pridikovace. Kad budu takvi da ne pridikuju, nece. Inace, zaista je odvratno sto se jedna takva ipak ozbiljna i potrebna stvar kao sto su ljudska prava koriste na nacin na koji se koriste - uvek kao sredstvo za postizanje nekih drugih ciljeva.
  • pajo patak

    01.02.2022 12:48
    @Лиманац
    šta pitaš u množini, tebi će lično austrijske vlasti da odgovore sa bivšim premijerom курцом (omiljenim drugom tvog prvosrbijasnkog AV-a) na čelu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.