Silovanje, rasizam, maltretiranje u Rio Tintu: Uznemirujući izveštaj multinacionalne kompanije

Rio Tinto je objavio izveštaj koji oslikava kulturu maltretiranja, uznemiravanja i rasizma u tom globalnom rudarskom gigantu, prenosi RTS.
U taj izveštaj uključen je i 21 slučaj silovanja, pokušaja silovanja ili seksualnog napada u poslednjih pet godina, navodi Rojters, dodajući da je skoro polovina svih zaposlenih koji su odgovorili na eksternu reviziju kulture na radnom mestu, a koju je naručio Rio Tinto, rekla da su bili maltretirani, a da je rasizam uobičajen.
Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm rekao je da su rezultati "uznemirujući" i da će kompanija primeniti svih 26 preporuka iz izveštaja bivše australijske komesarke za polnu diskriminaciju Elizabet Broderik.
"Meni je to dvostruko otvorilo oči. Nisam shvatio koliko maltretiranja postoji u kompaniji, a drugo da je prilično sistemsko - tri slučaja maltretiranja, seksualnog uznemiravanja i rasizma... to je izuzetno uznemirujuće", rekao je Stausholm za Rojters, prenosi RTS.
 
Rio Tinto je pokrenuo revizije u martu prošle godine, nedugo nakon što je Stausholm preuzeo čelnu funkciju u svetlu široko rasprostranjene reakcije protiv kompanije, a nakon što je ta kompanija uništila 46.000 godina stare pećine u klisuri Juukan kako bi proširila rudnik gvožđa.
 
Više od 10.000 zaposlenih, skoro četvrtina od 45.000, podelilo je iskustva i stavove za studiju.
 
Izveštaj je otkrio da je skoro 30 odsto žena i oko sedam odsto muškaraca iskusilo seksualno uznemiravanje na poslu, a 21 žena je prijavila silovanje ili pokušaj silovanja ili seksualnog napada.
 
Rasizam je bio "značajan izazov" za zaposlene na mnogim lokacijama. Ljudi koji rade u zemlji različitoj od njihovog rođenja iskusili su visoke stope rasizma, dok se skoro 40 odsto muškaraca koji se izjašnjavaju kao Aboridžini ili stanovnici ostrva Tores moreuza u Australiji suočilo sa rasizmom.
 
"Osetio sam rasizam u svakom kutku ove kompanije", anonimno je rekao jedan zaposleni.
 
Rio Tinto je rekao da će se reforme fokusirati na posvećenost rukovodstva stvaranju bezbednog i inkluzivnog radnog okruženja, uključujući povećanje raznolikosti unutar kompanije. To bi takođe osiguralo da su udaljeni objekti kompanije bezbedni i olakšalo osoblju da označi neprihvatljivo ponašanje.
 
"Jasno je da mnogo više treba da se uradi da bi se osigurala bezbednost radnika u sektoru resursa. S obzirom na to da skoro polovina radne snage prijavljuje maltretiranje, jasno je da su oni izneverili radnike tokom dužeg vremenskog perioda i da moraju da urade mnogo više da spreče uznemiravanje i maltretiranje na radnim mestima", rekao je Oven Vitl, sekretar sindikata VA, koji predstavlja preko 30 radničkih grupa koje imaju više od 150.000 članova u Zapadnoj Australiji.
 
Izveštaj iz Rio Tinta dolazi uoči objavljivanja drugog izveštaja vlade države Zapadne Australije o seksualnom uznemiravanju u rudarskim kampovima u državi koja obezbeđuje više od polovine svetskih zaliha gvozdene rude.
 
U podnescima istrazi navodi se da je seksualno uznemiravanje bilo rasprostranjeno u rudarskim kampovima u Zapadnoj Australiji, koja je dom rudnicima globalnih firmi, uključujući BHP Grup, Rio Tinto i Forteskju.
 
Skoro 80 odsto radne snage Rio Tinta su muškarci.
 
Zaposleni u Južnoj Africi su iskusili najveću stopu rasizma. Zaposleni su govorili o učestalosti rasizma i njegovom uticaju na samopouzdanje, samopoštovanje i radni učinak.
 
"Rio Tinto je kompanija orijentisana na belu rasu", rekao je jedan zaposleni, navodi se u izveštaju.
 
Iz Rio Tinta je navedeno da je izveštaj došao u ključnom trenutku kada se kulture na radnom mestu menjaju, imajući u vidu pokrete #Metoo, Black lives matter i drugih globalnih pokreta, kao i australijsku istragu o uništavanju u klisuri Juukan.
  • Sloboda

    01.02.2022 19:20
    Ako smo mi koji smo protestvovali protiv Rio Tinta zgubidani, kako se zovu oni koji su nas tako nazivali i pokusavali da im dozvole sve sto pozele? Jesu li podrzavaoci silovanja, rasizma, mobinga?
  • 49

    01.02.2022 17:47
    Ništa novo
    Pa navedene anomalije nisu novost kod nas. Trenutno smo grupno maltretirani i silovani od strane vlasti.
  • Луцифер

    01.02.2022 17:20
    Инвеститор по мери Србије.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.