SAD uskraćuju vize pojedinim Belorusima

SAD su saopštile da su uvele zabranu izdavanja viza za pojedine Beloruse, čija imena nisu objavljena.
SAD uskraćuju vize pojedinim Belorusima
Foto: Pixabay

Kao razlog navode, kako kažu, represiju Belorusije nad svojim sportistima u inostranstvu, uključujući i pokušaj prisilnog povratka kući sprinterke Kristine Cimanovske sa Olimpijskih igara u Tokiju prošle godine.

Ona je u Tokiju odbila da se ukrca u avion za domovinu, kada je uklonjena iz nacionalnog tima nakon što se javno žalila na stručni štab i trenere, podseća Rojters.
Sprinterka je, potom, otišla u Poljsku, rekavši da se plaši za sopstvenu bezbednost ukoliko se vrati u Belorusiju, a predsednik Aleksandar Lukašenko je rekao da je bila "izmanipulisana".
 
"Solidarišemo se sa Cimanovskom i svima ostalima koji su iskusili pokušaje režima da ućutkaju kritike", kazao je državni sekretar SAD Entoni Blinken.
 
Stejt department nije objavio imena ljudi kojima će biti uskraćene vize.
 
Blinken je u četvrtak pozvao Minsk da "momentalno pusti sve političke zatvorenike i da se uključe u iskren dijalog sa demokratskom opozicijom i građanskim pokretom".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet