Tibetanci protestuju zbog održavanja ZOI u Pekingu

Stotine prognanih Tibetanaca protestovalo je danas ispred kineske ambasade u Nju Delhiju zbog održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu zahtevajući slobodu za svoj region.
Demonstranti su mahali tibetanskim zastavama i istakli poruke: "Nema prava, nema Igara" i "Reci ne genocidnim Igrama".
 
Oni zahtevaju da se Kina povuče iz Tibeta i zatražili su od međunarodne zajednice da ustane protiv Pekinga.

"Olimpijske igre su simbol duha ljubavi i mira, ali ovoga puta domaćin je Peking, koji je odgovoran za smrt hiljada Tibetanaca i kršenje ljudskih prava miliona ljudi", rekao je generalni sekretar tibetanskog Omladinskog kongresa Sonam Tsering.

Okupljeni su uzvikivali razne parole protiv Kine i spalili su kinesku zastavu. Neke od njih policija je privela kada su preskočili bezbednosnu ogradu i uputili se ka ambasadi.
 
Brojni Tibetanci žive u egzilu u Indiji otkako je duhovni vođa Dalaj lama pobegao iz Tibeta 1959. godine posle neuspelog ustanka. Kina ne priznaje samoproglašenu tibetansku vladu u egzilu u Indiji i optužuje Dalaj lamu da pokušava da odvoji Tibet od Kine.
 
Ceremonija otvaranja Igara počinje u 13 časova na stadionu Ptičje gnezdo u Pekingu.

Teme

ZOI
  • samo kazem

    05.02.2022 05:14
    "Istina"
    Kina je uskratila stanovnistvu Tibeta "pravo" da budu robovi. 95% je robovalo, a 5% su bili robovlasnici. Potomci tih 5% sad protestuju, a potomci onih 95% drze u svojim kucama slike Mao Cetunga, coveka koji ih je oslobodio. Onih 95% Tibetanaca kojima su oprosteni "dugovi" na osnovu kojih su pretvoreni u roblje danas uziva u blagodetima modernog zivota kojih u vreme npr. Lobsang Rampe (procitao sam nekoliko njegovih knjiga i uzasnuo se) za njih nije bilo. Umesto toga, imali su, bar delimicno, sansu da postanu predmeti koji su korisceni u okultnim ritualima. U manastirima na Tibetu se cuvaju izrezbarene ljudske lobanje i drugi delovi tela nesrecnih robova.
    Ustanak 1959 je pomogla CIA uvezbavanjem komandosa u vojnoj bazi u Koloradu. Dalaj Lama je nedavno izjavio da Tibet ne trazi nezavisnost, vec autonomiju, ali je prevideo da deo Tibeta koji je u Kini vec ima autonomiju. Indija jos uvek drzi Juzni Tibet, jer su joj to dozvolili Englezi, otuda i ovi protesti u Indiji.
  • branislav

    04.02.2022 11:18
    široki kadar
    Za 200 dolara mogao je taj koji im je dao transparent da drže da okupi bar još 20.ak ljudi da slika bude popunjena?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.