Za dva dana poginulo osam osoba u lavinama u Austriji

U tri odvojene lavine u severnoj Austriji u petak i subotu život je izgubilo osmoro ljubitelja snežnih sportova, objavili su zvanični izvori.
Za dva dana poginulo osam osoba u lavinama u Austriji
Foto: Pixabay (ilustracija)
Četvoro Šveđana i njihov lokalni vodič poginuli su u petak u pokrajini Tirol, u regionu na granici sa Švajcarskom.
 
Švedski državljani su se kretali izvan staze u pratnji planinskog vodiča, kada se iznad njih počela rušiti 400 metara široka snežna lavina. Jednog člana grupe sneg je samo delimično zatrpao pa je uspeo mobilnim telefonom da nazove prijatelja u Švedskoj.
 
Taj čovek je o njegovom pozivu obavestio osobu koja je takođe putovala s grupom no tog se dana nije pridružila obilasku. Odmah su obaveštene spasilačke službe i 42-godišnji Šveđanin je preživeo.
Vlasti su u subotu objavile da je u petak u lavini smrtno stradala još jedna osoba na planini Knedelkof u pokrajini Forarlberg. Sneg je zatrpao muškarca dok se s grupom kretao izvan pripremljenih planinskih staza.
 
Premda su ostali iz grupe uspeli brzo da ga izvuku iz snega i odmah započeli s reanimacijom, muškarac je preminuo. 
U trećem nanosu lavine poginule su dve osobe, stare 60 i 61 godinu. Pronađene su mrtve nešto posle ponoći u Tirolu.
 
Prema austrijskom sistemu za upozorenje od lavina, u brojnim planinskim područjima te zemlje postoji velika opasnost od lavina. Na lestvici rizika od pet stepeni sva su spomenuta područja na trećem mestu po opasnosti.
 
Zbog svežeg snega koji je napadao u četvrtak i petak, samo u Tirolu je evidentirano više desetina lavina, piše u objavi austrijskog sistema za upozoravanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet