VIDEO Od sreće do očaja: Svet u šoku zbog smrti malog Rajana

Tuga i bol zamenili su nevericu zbog smrti Rajana Avrama, marokanskog dečaka koji uprkos danonoćnoj akciji spasavanja iz bunara nije uspeo da preživi.
Tviter je preplavljen porukama kojima se korisnici ove društvene mreže opraštaju od petogodišnjaka.
 
 
Mediji iz celog sveta u subotu su pratili prenos akcije spasavanja dečaka iz 32 metra dubokog bunara.
 
Kada je Rajan izvučen na površinu usledio je gromoglasan aplauz, a na društvenim mrežama delile su se poruke zahvalnosti spasiocima i Bogu. Svega pola sata kasnije usledio je šok - vlasti Maroka saopštile su da dečak nije preživeo.
Novinari danas pokušavaju da bace svetlo na jučerašnje događaje, koji su praćeni sa dosta kontradiktornih informacija. 
 
 
Zvaničnih informacija nije bilo, a novinari od petka nisu dobijali snimke dečaka, koga je snimala kamera ubačena u bunar. To je probudilo sumnju da su vlasti znale da dečak nije živ, ali da nisu htele da javno saopšte.
Neki nagađaju da su time želeli da izbegnu haos koji je mogao nastati jer su se hiljade ljudi slile u marokansko selo kako bi pratile akciju spasavanja.
 
Neki krive lokalnu vlast za tragičan ishod jer nisu odmah delovale, već dan kasnije krenule u spasavanje. 
 
Rajan je u 32 metra dubok bunar upao u utorak, dok je njegov otac obavljao popravke na njemu. "Upao je u tom jedinom momentu kada ga nisam gledao", rekao je Rajanov otac.
 
 
Spasioci su buldožerima kopali zemlju kako bi usekli veliki rov u brdo pored bunara. Kopali su horizontalno prema bunaru i postavljali cevi za zaštitu od klizišta i izvlačenje dečaka. Na kraju su kopali i ručno, kako ne bi došlo do obrušavanja zemlje. 
 
Brdsko područje oko Šefšaena zimi je veoma hladno i iako je hrana bila spuštena do Rajana, nije bilo jasno da li je on nešto jeo. Rajanu su bili dostavljeni voda i kiseonik pomoću cevi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.