Blumberg: EU pripremila sankcije za režim Milorada Dodika

Evropska diplomatska služba (EEAS) pripremila je ceo niz sankcija, koje bi trebalo da budu uvedene režimu Milorada Dodika, objavio je američki list Blumberg.
Blumberg: EU pripremila sankcije za režim Milorada Dodika
Foto: 021.rs
Na sastanku 21. februara, ministri spoljnih poslova tog bloka, okupljeni u Savetu za spoljne poslove (FAC), raspravljaće o tome, navodi se u tekstu, koji je preneo portal Politički.ba.
Dodaje se da je takve poteze najavio i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, reagujući pre dva dana na odluke Skupštine Republike Srpske da se krene i u formiranje sopstvenog Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS).
"Služba EU za spoljne poslove postavila je niz opcija, uključujući restriktivne mere, o kojima će ministri spoljnih poslova EU razgovarati na sastanku u Briselu kasnije ovog meseca, prema ljudima koji su upoznati s tim pitanjem i dokumentima u koje je Blumberg imao uvid", navodi američki list.
 
Razgovori, prenosi se dalje, "dolaze u trenutku kada je režim bosanskih Srba preduzeo korake ka otcepljenju od ostatka etnički fragmentirane zemlje, ignorišući prošlomesečnu odluku SAD-a da uvedu sankcije (srpskom članu Predsedništva BiH i lideru vladajućeg SNSD-a) Miloradu Dodiku, koji je već dugi niz godina na vlasti".
 
"U jednom dokumentu, EU je sugerisala da bi trebalo razmotriti restriktivne mere, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja, ako Republika Srpska, sa Dodikom na čelu, jednostrano preuzme nadležnosti od zajedničke države ili na drugi način preduzme radnje koje ugrožavaju državu", piše Blumberg.
 
Sankcije bi, međutim, trebalo da se smatraju poslednjom merom ako druge mogućnosti za okončanje krize ne uspeju, jer bi mere mogle dovesti do opasnosti da izbace iz koloseka put BiH prema EU, navodi se u dokumentu.
 
Na sastanku ambasadora EU u petak, na kojem se razgovaralo o listi kazni, nekoliko zemalja, uključujući i Nemačku, zatražilo je da mere protiv Dodika budu kombinovane, navode upućeni, a stoji u tekstu.
 
Drugi, poput Mađarske, tvrdili su da bi sankcije bile kontraproduktivne, navodi list.
 
U tekstu se podseća da je Dodik, saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, ranije ove sedmice inicirao nacrt zakona kojim bi se stvorio pravosudni sistem odvojen od ostatka zemlje. Taj potez usledio je posle niza mera koje je usvojila Skupština Republike Srpske u decembru s ciljem prekidanja bezbednosnih, administrativnih i vojnih veza sa ostatkom Bosne i Hercegovine.
 
Glasanje je predviđalo da će akti stupiti na snagu u roku od šest meseci, što će vlastima dati vremena da se pripreme.
 
U tekstu se navodi i da su "napori bosanskih Srba ka većoj nezavisnosti povećali tenzije između dve grupe u drugoj polovini zemlje, poznatoj kao bošnjačko-hrvatska federacija".
 
"Hrvati su tražili reformu izbornog zakona, žaleći se da su njihovi predstavnici stalno preglasani bošnjačkim glasovima u tročlanom Predsedništvu zemlje", stoji u tekstu.
 
EU je upozorila da su mogući bezbednosni incidenti ako Republika Srpska nastavi sa "najgorim scenarijem" napora za otcepljenje.
 
Kao odgovor na aktuelnu krizu, ambasadori su obavešteni da je EU već počela da zadržava deo sredstava za infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj.
 
Dokument o opcijama opisuje finansijsku pomoć EU kao polugu, napominjući da BiH trenutno prima 395 miliona evra u fondovima, kao i portfelj od više od milijardu evra investicija, uključujući 242 miliona evra u grantovima.
 
Od ministara spoljnih poslova Unije će biti zatraženo da daju smernice o ciljanom korišćenju finansijske pomoći EU u BiH, kao i o potencijalnoj upotrebi restriktivnih mera kao poslednje mere u slučaju dalje eskalacije situacije, navodi se u dokumentu.
 
EU procenjuje da ne postoji neposredna opasnost od novog rata u BiH, ali ocenjuje da se mogućnost izbijanja lokalnih sukoba ne može isključiti i da se ne bi smela potcenjivati.
 
U proceni se još navodi da je spoljno angažovanje drugih zemalja, kao što su Srbija i Turska, sve veće, kao i da postoji rizik od mešanja još nekih zemalja, koji bi mogli iskoristiti podele za dalju destabilizaciju BiH.
 
Navodi se i da su Rusija i Kina u prošlosti pretile da će u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija staviti veto na produženje mandata stabilizacijskih snaga pod vodjstvom Evrope (EUFOR), piše Blumberg.
  • 12

    14.02.2022 12:55
    zidnadrini
    Narode iz RS ne dozvolite sebi da vas sa visine gledaju oni koji su istovremeno neinteligentni i zli,a to je kobna kombinacija karakternih osobina i za njih same, a pogotovo za vas iz RS koji se zrtvujete za Srbiju. Otvorite oci, i oni iz srbij koji vas "brane" to rade jer ih zanima samo interes i da vas iskoriste ,ucite iz istorije, nahrane nas nacionalizmom, posalju u rat,onda nas odbace,ne zanimaju ih ni nase zrtve sem kad im te zrtve sluze u svrhu novog huskanja na rat. Sad sprecavaju napredak bih ka eu. Ako narodu iz RS nisu dovoljni brojni primjeri dehumanizacije RS od strane Srbijanaca,onda ocekujte da nas sa njima ceka samo zlo. Nijemci o Srbiji circa 1900 god.:"Srbija je mala, beznačajna, nepripitomljena država, koja je ‘zapalila požar na cijeloj zemaljskoj kugli.“
  • Banderaš

    14.02.2022 07:36
    Make love
    Free Baja Mali Knindza.
  • Razlazsa

    14.02.2022 00:24
    Srbijom
    Republika Srpska pokloni Srbiji elektricnu energiju u vrijednosti od 88 miliona eura godišnje !
    Republika srpska ima mnogo vise prirodnoog i privredog potencijala i plus je bliza Jadranu,zbog toga je Vucic najavio vojni aerodrom u Trebinju jer racuna da ce opet narod iz RS da gine za Srbiju. Srbija je mnogo blizu ulasku u Nato ali istovremeno zeli da minira ulazak BIH u EU iako je Bih geogstrateski i prirodnim potencijalom mnogo pogodnija clanica EU. Srbija zeli da nastavi da ponizava Srbe u RS i da joj budu taoci! Nece moci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet