Orban prvi put nagovestio mogućnost izlaska Mađarske iz EU

Mađarski premijer Viktor Orban nagovestio je mogućnost da njegova zemlja napusti Evropsku uniju, što je prvi put da je pomenuo takav ishod, prenosi RSE na engleskom jeziku.
Orban prvi put nagovestio mogućnost izlaska Mađarske iz EU
Foto: Pixabay
Govoreći u godišnjem obraćanju koje je ove godine označilo početak njegove kampanje za parlamentarne izbore u Mađarskoj zakazane za 3. april, Orban je rekao da EU vodi "sveti rat, džihad" pod sloganom vladavine prava.
 
Istovremeno, Orban je svojim pristalicama u Budimpešti 12. februara poručio da EU treba da "pokaže toleranciju prema Mađarskoj". U suprotnom, rekao je Orban, ne bi bilo moguće nastaviti zajedničkim putem, prenosi RSE.
Orban je u prošlosti više puta napadao, kako ih naziva, "birokrate u Briselu", ali se uzdržavao od pretnje da će otići.
 
Govorio je samo nekoliko dana pre nego što bi Evropski sud pravde (ECJ) sa sedištem u Luksemburgu trebalo da donese odluku o novom mehanizmu koji bi povezivao raspodelu sredstava EU sa poštovanjem vladavine prava u zemljama članicama.
Mađarska i Poljska podnele su žalbu protiv mehanizma usvojenog u decembru 2020. kojim bi zemlje koje krše principe vladavine prava bile odsečene od sredstava iz zajedničkog budžeta EU. ESP bi svoju odluku trebalo da donese 16. februara.
 
Organi EU i organizacije za ljudska prava optužuju Orbana, koji je na čelu Mađarske od 2010. godine, za napad na demokratiju i vladavinu prava.
  • .

    14.02.2022 07:44
    Samo populizam ovog populiste čiji džepovi su se jako produbili za 12 godina vladavine.
  • Veljko

    13.02.2022 21:27
    Auuuuu. Pa propašće škole Madžarskog u Novom Sadu!
  • Milicajac frilenser

    13.02.2022 20:22
    Tisuće velikih srbalja što zaginoše da dokažu da im je praprababa bila KuK
    dvorska dama, sada su u transu što im HU pasoš možda više neće biti EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet