Uveliko traju pripreme za izgradnju aerodroma kod Trebinja koji Srbija finansira sa 55 miliona evra

Jedan od najvećih projekata u Hercegovini je aerodrom kod Trebinja, čiju će izgradnju finansirati Vlada Srbije.
Uveliko traju pripreme za izgradnju aerodroma kod Trebinja koji Srbija finansira sa 55 miliona evra
Foto: Pixabay (ilustracija)
Već naredne sedmice pred Skupštinom Srpske biće plan budućeg aerodroma, a priprema se Memorandum o saradnji Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.
Aerodrom će se graditi 15 kilometara od Trebinja, na području tri sela - Cerovac, Taleža i Hum.
Stariji meštani ovih sela kažu da ne samo da znaju koliko je za jedan kraj važna saobraćajna povezanost, već je i pamte. Sve do kraja 70-ih godina prošlog veka, danas napuštena železnička stanica u Humu bila je jedno od glavnih železničkih čvorišta u bivšoj Jugoslaviji. Odatle ste mogli u Beč ili Budimpeštu. Zato se, kažu, sada raduju aerodromu.
 
"Mislim da je to dobro za ovo područje, posebno u poslednje vreme kada Trebinje kao destinacija postaje turističko mesto", navodi Nedjeljko Kolak iz sela Hum.
 
Njegov komšija Dušan Kolak navodi da svi očekuju taj aerodrom, a sa njim i napredak sela Hum.
 
Meštani pričaju da je ceo kraj zamro sa ukidanjem železnice. Većina se raselila, a oni koji su ostali danas čekaju pregovore o otkupu zemljišta za budući aerodrom. Već godinu dana zemljište u tri sela se istražuje, meri i premerava.
 
"Gde smo obeležili i izdefinisali idejno rešenje, zoning plan za aerodrom koji je iznosio oko 300 hektara", navodi Borko Ćorluka, šef područne jedinice RUGIP Trebinje.
 
Na pitanje koliko će im se život sa izgradnjom aerodroma promeniti, oni odgovaraju da nisu mogli ni da sanjaju da će ga uopšte dobiti.
 
"Ne znam, nećemo imati mira kao sad, ali neka se radi, neka mladost živi", navodi Jovana Bašić iz sela Taleža.
 
Potvrdu da je upravo ova lokacija odlična za aerodrom Hercegovci nalaze i u tome što su je ozbiljno razmatrale i vlasti bivše Jugoslavije. Tada su, kažu, više sreće imali Ćilipi kod Dubrovnika.
 
Aerodrom će biti izgrađen po ideji i ranijim dogovorima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.
 
Kako je ranije najavljeno, Srbija će u njegovu izgradnju uložiti 55 miliona evra.
  • Trt

    16.02.2022 15:53
    @1

    Znači ništa konkretan link, samo "veruj mi, nisam zaostala botina". Možda je vreme da svom nadzorniku kažeš da ti isplati poslednji sednvič i da se vratiš na kopanje kanala, pošto ti ovo ne ide čak ni po niskim kriterijumima tog "posla".
  • q

    16.02.2022 14:22
    3
    Bruto oko 4,8 milijardi eura (74.000 GWh) to iznosi oko 88 miliona eura godišnje struje se pokloni Srbiji od RS i to su podaci zakljucno sa 2018.godinom. Izvor: energyobserver, slobodnaevropa
  • Objavite

    16.02.2022 14:01
    ,
    Bruto oko 4,8 milijardi eura (74.000 GWh) to iznosi oko 88 miliona eura godišnje struje se pokloni Srbiji od RS i to su podaci zakljucno sa 2018.godinom. Izvor: energyobserver, slobodnaevropa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.