Prvi slučaj polio virusa u Africi za nekoliko godina

U afričkoj državi Malavi prijavljen je prvi slučaj polia (dečje paralize) na kontinentu u nekoliko godina.
Prvi slučaj polio virusa u Africi za nekoliko godina
Foto: Pixabay (ilustracija)
Polio virus je otkriven kod jednog deteta u gradu Lilongve, objavila je danas Svetska zdravstvena organizacija (WHO).
Laboratorijski testovi su pokazali da je očigledno dovezen iz Pakistana, navodi se u saopštenju.
"Sve dok divlji poliomijelitis postoji bilo gde u svetu, sve zemlje ostaju u opasnosti od uvoza virusa", rekao je regionalni direktor SZO Matshidiso Moeti.
 
Organizacija će podržati lokalne zdravstvene vlasti u toj jugoistočnoj afričkoj zemlji kako bi osigurale da slučaj ostane izolovan i da se ne širi, rekla je, prenosi Radio Slobodna Evropa. Polio je zarazna bolest i može uzrokovati paralizu i smrt.
 
Osim Afganistana i Pakistana, sve zemlje sveta su pobedile divlje polio viruse vakcinacijom. U Africi je poslednji slučaj registrovan u Nigeriji 2016. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.