Nemačka: Ne iznositi pretpostavke o ruskim odlukama

Nemačka, koja je predsedavajuća Grupe sedam (G7) industrijski najrazvijenijih zemalja, distancirala se danas od uverenja SAD o skorom ruskom napadu na Ukrajinu.
Nemačka je pozvala da se "ne iznose pretpostavke" o budućim odlukama Moskve.
 
"U kriznoj situaciji najgore je pretpostavljati ili pokušati da odgonetneš šta će se desiti", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, posle sastanka ministara spoljnih poslova G7 u okviru Minhenske bezbednosne konferencije.
Ona je rekla da je važno bliže sagledati situaciju na terenu. 
 
Berbok se tako pokazala mnogo manje sigurna nego službeni Vašington koji je juče naveo da se očekuje skori napad Rusije.
"Ne znamo da li je već odlučeno da se izvrši napad, ali pretnja prema Ukrajini je stvarna", rekla je Berbok.
 
Upitana više puta o američkim tvrdnjama ona je rekla da "vidimo da postoje različiti scenariji".
 
"Spremni smo da se suočimo sa svakom situacijom. Istovremeno činimo sve da se ta situacija ne dogodi", rekla je Berbok. 
 
"Treba pre svega da pazimo da ne budemo žrtve ciljane deizinformacije", upozorila je nemačka ministarka.
 
Ona je naglasila da je u tom kontekstu neophodan slobodan pristup posmatrača OEBS-a kriznim mestima u Ukrajini. Rekla je da su oni "oči i uši" međunarodne zajednice i mogu uvek da rasvetle šta se stvarno događa na terenu.
 
Posle sastanka, sedam ministara zemalja G7 (Nemačka, Francuska, Velika Britanija, SAD, Japan, Kanada i Italija) ponovo su potvrdili da su "ujedinjeni" i rešeni da reaguju na svako kršenje ukrajinskog suvereniteta.
  • Podbarac

    19.02.2022 20:47
    'Očem se radi?
    Ovako se pričalo:
    - Bilo nekad da će Rusija u EU, a da će EU da ima svoju vojsku umesto NATO (...pre deset-petnaest godina)...

    I šta bi bilo onda? Takva EU bi bila stvarna "super-sila" kojoj čak ni USA ne bi mogla da primiriše - ni ekonomski, ni vojno, ni teritorijalno.

    I šta su onda USA uradili?
    Rešili da to pokvare po svaku cenu i mic po mic skoro da su uspeli - fali im samo da se vojske gledaju, a ne da je između tampon, tj. Ukrajina sa jedne strane, a pobunjenici sa druge strane.

    Ali šta je zapravo zakomplivalo sve?
    Kina. Iako se Kina i Rusija nisu nikad zapravo voleli, USA ih je sad gurnula u zagrljaj, brak iz interesa koji ima sve šanse da bude trajniji od brakova iz ljubavi. I sad, umesto jedne brige "možda" (EU+Rusija), samo je pitanje vremena kad će ovaj dvojac da ih ozbiljno pretekne na svim poljima. A pri tom neće biti ni "prijatelji" prema sve slabijom USA.

    Ali šta će biti sa EU?
    Odlaskom USA trojanca iz EU (UK) postala je malo zgusnutija, ali i skrajnuta - praktično je "izdala" najveću evropsku zemlju (Rusiju) i njeni resursi više nisu na izvol'te, ali ni njeno tržište. Obaška, nemaju više ni svoju vojnu moć da se uzsuprotstave bilo kome bez "pomoći" USA. Obaška i sa Kinom sve više problema.

    Daklem i pored "izolacije" i "sankcija", i Kina i Rusija su sve jače (a tek ako se srede stvari sa Indijom...) - dok sa druge strane EU i USA će još neko vreme da krckaju šta imaju, ali svet se polako okreće od njih.

    Sve u svemu - mrka kapa. Rat.

    Tolko.

  • V5

    19.02.2022 18:35
    Samo grabež
    Ne treba Rusima Ukrajina, ali im još više ne treba Ukrajina u NATO-u. Niko se ne otima za ukrajinska bogatstva. Zapad hoće da opkoli Rusiju jer žele da se dokopaju ruskih rudnika, gasa i nafte. Sav cirkus je zbog zapadnjačke neugasive žeđi za parama.
  • samo kazem

    19.02.2022 18:28
    Tata ce da spali Djenku
    Bio jednom jedan vodja SSSR i zvao se L.I. Breznjev. Kad su se Dubcek i drustvo malo zaneli i poceli Prasko prolece, on je poslao tenkove, da pokaze da zima moze doci i u avgustu 1968. Nakon toga je formulisao doktrinu ogranicenog suvereniteta: sovjetski sateliti moraju u Moskvu po svoje misljenje.
    Sad imamo isto to, samo u americkoj verziji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.