Savet EU sutra neće uvesti sankcije Dodiku, ali u martu sankcije uvodi Nemačka

Na sutrašnjoj sednici Saveta Evropske unije neće bidi donete sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima.
Savet EU sutra neće uvesti sankcije Dodiku, ali u martu sankcije uvodi Nemačka
Foto: 021.rs
Međutim, u martu će Nemačka i druge zemlje EU krenuti u proces pojedinačnog sankcionisanja vlasti u Republici Srpskoj.
Ovo je objavio sarajevski portal Klix.ba, navodeći da će uvođenje sankcija blokirati Mađarska, Hrvatska i Slovenija.
Osim pojedinačnih razloga ove tri zemlje, navodi se, ključni razlog za ovakav sutrašnji rasplet je što tek u martu treba da bude usvojen okvir Evropske unije za sankcije, koji se usvaja svake godine.
 
Pre glasanja o sankcijama Miloradu Dodiku svi žele da se prvo obnovi taj godišnji okvir za sankcije.
 
Za njegovo usvajanje potreban je konsenzus, a za uvrštavanje imena na listu samo kvalifikovana većina, navodi sarajevski portal i dodaje da Mađari prete da će glasati čak i protiv okvira.
 
"Ipak, najverovatniji ishod je da će u martu deo članica, predvođeni Nemačkom, ići samostalno sa sankcijama", navodi se u tekstu.
 
Sutrašnje glasanje u Savetu EU dolazi nakon što je Evropski parlament pozvao na uvođenje sankcija Dodiku i njegovim saradnicima.
 
Dodik je pre nekoliko dana izjavio da će sednica Saveta EU pokazati da RS, osim Srbije i Rusije, ima još prijatelja u svetu.
  • gramrazuma

    20.02.2022 19:43
    Ja možda ne pamtim tako dobro, ali nešto se ne sećam se da su 2008 uvodili sankcije albancima sa juga Srbije koji su odlučili da se igraju separatizma? Štaviše, čini mi se da su ih u tome zdušno podržavali.

    Samo se nadam da će lokal evrofanatici kad-tad shvatiti da svi na svetu gledaju samo svoj interes i da je kult EU koja brine o vašem pravu na izbor, zapravo samo iluzija.
  • V

    20.02.2022 17:41
    Hrvati cuvaju Dodika, balkanska politika je sve ludja i ludja :)))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.