Penzioneri uče da koriste oružje, žele da se bore u Ukrajini, neki bi i biciklom do rovova

Muškarci i žene, od kojih su neki uveliko u penziji, obučavaju se za slučaj da dođe do vojnog sukoba na istoku Ukrajine.
Penzioneri uče da koriste oružje, žele da se bore u Ukrajini, neki bi i biciklom do rovova
Foto: FoNet/AP
Situacija je ista s obe strane - u Mariupolju i Donjecku.
Borbe između proruskih snaga i ukrajinske vojske traju već osam godina, ali su poslednjih dana postale sve učestalije. Zapadne zemlje upozoravaju da Rusija sprema invaziju, dok iz Donbasa poručuju da su napadnuti od strane snaga pod kontrolom Kijeva.
U ukrajinskoj luci Mariupolju, koja se nalazi manje od 20 kilometara od najbližih rovova, penzioneri se javljaju da služe kao dobrovoljci u jedinici Teritorijalne odbrane. Tamo dobijaju osnovnu obuku o naoružanju i pružanju prve pomoći.
 
Anton je u kasnim pedesetim godinama i inače radi kao zavarivač. Svoju porodicu je poslao kod rođaka u centralnu Ukrajinu, dok je on sam ostao kako bi branio grad u slučaju napada.
 
"Ako počne, bukvalno mogu da sednem na bicikl i pedalam pravo do rovova", rekao je Anton. 
 
Dmitro Belikov je penzioner i već je bio volonter u ovom sukobu 2014. godine. Sada želi da proveri da li je na spisku.
 
"Želim da se uverim da su svi podaci o meni na mestu, da me ne zaborave. Razumem se u oružje, nisam loš strelac, mogu i da popravljam oružje", ističe Dmitro.
 
Najslavniji volonter je 79-godišnja Valentina Kostjantjanovska, koja je usnimljena kako rukuje "kalašnjikovim". Ona je rekla da od pripajanja Krima Rusiji želi da nauči da puca. Početkom godine prijavila se jer je želela da volontira kao bolničarka.
 
"Ali onda sam videla šta je moj san - mašinska puška... i počela sam da učim kako se koristi. Ne mogu da učinim mnogo, mogu da pomognem ranjenima...Ja ću pucati i znam da će me ubiti. Tako i treba da bude, da bi manje mladih umrlo", rekla je Valentina za Rojters.
 
S druge strane ista slika 
 
Školska sala za fizičko u Donjecku pretvorena je u zborno mesto rezervista, nakon što je proglašena opšte mobilizacija.
 
Rojtersov reporter kaže da je video oko 50 muškaraca u crnoj ili maskirnoj uniformi. Među njima je i 71-godišnji Vladimir Radkevič i njegovi sinovi Roman (45) i Denis (34). Borili su se i 2014, a pre četiri godine su napustili pozicije i otišli da se bave zanatom. Sada su se vratili.
 
"Mi smo ujedinjeni, ovo je ruska zemlja. Umorni smo od čekanja da se ovo završi, vreme je da se okonča", kaže Vladimir. Roman predoseća da će ovaj put biti teže, da će biti haos.
 
Lideri samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike započeli su evakuaciju žena i dece u Rusiju, zbog pretnje oružanim sukobom. Oni koji su ostali kažu da je "sveta dužnost" muškaraca da se pridruže odbrani otadžbine.
 
Juri (52), penzionisani inženjer rudarstva, kaže da je ukrajinska strana bolje pripremljena nego 2014., jer "imaju instruktore, bolju opremu, biće teže ovaj put".
 
Nakon što su nekoliko sati čekali u fiskulturnoj sali, braća Radkevič su smeštena u istu jedinicu. Njihov otac je ostao da čeka na odluku da li će ga i ovaj put primiti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet