Predsednik Ukrajine proglasio ratno stanje i pozvao stanovništvo da ne paniči

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski proglasio je ratno stanje u celoj zemlji i pozvao je stanovništvo da ne paniči pred pokrenutom ruskom ofanzivom i obećao pobedu.
"Ne paničite, spremni smo na sve, pobedićemo", rekao je Zelenski u video poruci na Fejsbuku i dodao da je Rusija izvršila napade na vojnu infrastrukturu i graničare.
Ubrzo posle toga, u Kijevu su se oglasile sirene kao upozorenje na bombardovanje.
Zelenski je takođe rekao da je razgovarao s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio vojnu operaciju u Ukrajini i upozorio druge zemlje da će svaki pokušaj ometanja ruske akcije dovesti do "posledica koje nikada ranije u istoriji niste videli".
 
"Rusija je izvršila napade na našu vojnu infrastrukturu i na našu graničnu stražu i granične odrede", rekao je Zelenski u obraćanju. "Uvodimo ratno stanje u celoj našoj zemlji."
 
 
Pozvao je građane da "ostanu kod kuće" usred vojnih akcija i da život nastave "bez panike".
 
On je rekao da "ceo bezbednosni i odbrambeni sektor" Ukrajine radi, dodajući "spremni smo na sve".
 
Trenutno nema izveštaja o povređenima ili smrtnim slučajevima.
 
Ruska operacija u toku je u nekoliko gradova u Ukrajini i ima za cilj da uništi državu i silom zauzme njenu teritoriju i uspostavi okupaciju, ocenilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.
 
Kijev je pozvao međunarodnu zajednicu da odmah reaguje i uvede nove sankcije Rusiji.
 
"Samo ujedinjene i snažne akcije mogu zaustaviti ukrajinsku agresiju Vladimira Putina", dodaje se.
 
 
Ruska vojska saopštila je da gađa vojna lokacije u Ukrajini "oružjem visoke preciznosti", nekoliko sati nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio vojnu ofanzivu za odbranu separatista na istoku zemlje.
  • Milan1ns

    24.02.2022 10:42
    @Pikac
    Možda i nije i on zna da frka i nije tako velika pa zato kaže idite na posao i bez frke na vezi sam sa Britancima sve je ok...
  • Pikac

    24.02.2022 08:15
    Nema frke
    "Samo bez panike i ostanite kod kuce"!?! A sto napolju besni rat?? Najgluplji apel koji se mogao cuti...
  • zzz

    24.02.2022 07:57
    Šta se iza brda valja?
    Zelenski traži od saveznika da uvedu sankcije Rusiji. Znači Zapad još nije spreman da ratuje. Ili je to samo privid. Videće se uskoro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.