Apel Međunarodne agencije za atomsku energiju zbog situacije u Černobilju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je na "maksimalnu uzdržanost" da bi se zaštitili nuklearni obkekti u Ukrajini, posle vesti da je bilo borbi u blizini Černobilja.
Apel Međunarodne agencije za atomsku energiju zbog situacije u Černobilju
Foto: Pixabay

Ova agencija, koja promoviše upotrebu nuklearne energije u mirnodopske svrhe, saopštila je da prati situaciju u Ukrajini sa velikom zabrinutošću.

IAEA je saopštila da su ih ukrajinske kolege obavestile da otkad ruske snage drže kontrolu nad bivšim nuklearnim objektom, nisu zabeležena oštećenja na tom objektu, prenosi BBC.
Generalni direktor agencije Marijano Grosi navodi da je od životne važnosti da operacije koje se obavljaju u zatvorenoj zoni nuklearke ne smeju biti ugrožene na bilo koji način.
 
Černobilj, koji se nalazi severno od Kijeva u blizini beloruske granice, mesto je na kom se dogodila najveća nuklearna katastrofa u istoriji, 1986. godine, kada je eksplodirao jedan od četiri reaktora.
 
Oštećeni reaktor je sada obezbeđen čeličnom konstrukcijom, a područje od oko 4.000 kilometara u okolini je napušteno.
  • suvlasnik rudnika

    25.02.2022 08:53
    greska
    "a područje od oko 4.000 kilometara u okolini je napušteno" - za sad nije, ali mozda za koji dan bude.
  • Ramamti Ezer

    25.02.2022 07:31
    Nema malih bogova
    Černobilj je veliki tužni spomrnik ljudske gluposti i nesposobnosti da upravljaju sopstvenim koracima, a kamoli prirodnom sredinom. Ali uteha je da je Bog obećao da će uništiti one koji uništavaju remek-delo njegovih ruku - planetu Zemlju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.