Zašto je Rusiji bitan Černobilj?

Ruske i ukrajinske snage borile su se za kontrolu nad Černobiljom, još uvek radioaktivnim mestom najveće nuklearne katastrofe u istoriji.
"Naši branioci daju živote kako se ne bi ponovila tragedija iz 1986", kazao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
Ali, zašto bi neko želeo nefunkcionalnu nuklearnu elektranu okruženu kilometrima radioaktivne zemlje?
Odgovor je geografski: Černobilj se nalazi na najkraćem pravcu od Belorusije do Kijeva, i zato je uz logičnu liniju napada ruskih snaga. Zauzimanjem Černobilja, kažu zapadni analitičari, Rusija koristi najkraći pravac za dolazak do ukrajinskog glavnog grada.
 
"To je najkraći put od tačke A do tačke B", rekao je analitičar Džejms Ekton.
 
"Černobilj nema nikakvu vojnu važnost", ali je na najkraćoj ruti od Belorusije do Kijeva, potvrdio je bivši načelnik američkog Generalštaba Džek Kin.
 
Ako žele da zauzmu Kijev, Černobilj je deo plana, dodao je on. Neimenovani ukrajinski funckioner rekao je da je Černobill, 110 kilometara severno od Kijeva, pod ruskom kontrolom, ali američki izvori to nisu mogli da potvrde.
  • Tomo

    27.02.2022 21:32
    Cernobil je jedna veoma zanimljiva oblast.Ja naprimer bi mogao da provedem sate citajuci o tome,ali i dosta toga znam i procitao sam jednu knjigu koju preporucijem da procitate posto je sjajna.Zove se ,,Cernobilska molitva''.
  • Jasnije malo

    25.02.2022 16:36
    Samo jedan blok je zaliven betonom ostali su iskljuceni.
    Dakle, jako daleko od nefunkcionalnog postrojenja.
    Iskljuceno moze da se ukljuci.
    Nisu oni to rasturili, samo klik jedan
  • Vladimir Rolović

    25.02.2022 12:27
    Ja čekam autobus ali da dodam, onako, usput. Černobil ima dva funkcionalna bloka, samo treći ne radi, tj. zabetoniran je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet