VIDEO: Eksplozije i ulične borbe u Kijevu od ranog jutra, građani upozoreni da ostanu u skloništima

Stanovnici ukrajinskog glavnog grada Kijeva proveli su besanu noć uz eksplozije u zvuke sirena i trećeg dana invazije Rusije na Ukrajinu.

Ruska vojska napredovala je danas prema Kijevu gde su započete ulične borbe, saopštili su gradski zvaničnici i pozvali građane da nađu sklonište. Građani su upozoreni da se ne približavaju prozorima i balkonima.

Rano ujutru u subotu čule su se i eksplozije širom Kijeva dok se ruske trupe približavaju gradu. 

Do napada je došlo samo nekoliko sati pošto je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio da će ruske snage u noći između petka i subote pokušati da osvoje Kijev.

 

Rusija je sinoć stavila veto na nacrt Rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom je trebalo da se osudi ruska akcija u Ukrajini. I dalje postoje nade da će sukob, biti rešen diplomatskim putem. Ukrajina i Rusija razmatraju mesto i vreme za pregovore, saopštio je Sergij Nikiforov, portparol ukrajinskog predsednika.

Predsednik Ukrajine odbio je ponudu SAD da se evakuiše, insistirajući da ostane u zemlji. Prema ukrajinskim medijima, tokom noći čulo se više od 50 eksplozija i pucnjava iz automatskog oružja.
 
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov rekao je, međutim, da situaciju u Kijevu kontrolišu Oružane snage Ukrajine.
 
Danilov je naveo da se u ovom trenutku u glavnom gradu Ukrajine vode aktivna borbena dejstva, prenosi agencija Interfaks Ukrajina. U obraćanju naciji kasno sinoć, Zelenski je pozvao Ukrajince da ostanu i bore se za svoju zemlju i optužio Rusiju da u napadima cilja na civilnu infrastrukturu.
 
Agencija AP piše da ruska vojska okršajima na periferiji grada opipava odbranu ukrajinske vojske. Brzi napredak ruske vojske trećeg dana nakon invazije dodatno će oslabiti Ukrajinu.
 
Ulične borbe usledile su nakon napada na mostove, škole i stanbene zgrade što je rezultiralo stotinama žrtava. SAD su uverene da predsednik Rusije Vladimir Putin želi da svrgne ukrajinsku vladu i zameni je režimom bliskom sebi.
 
 
Kuleba objavio fotografiju bombardovane zgrade u stambenom naselju u Kijevu
 
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dimitro Kuleba objavio je jutros fotografiju bombardovane zgrade iz stambenog naselja u Kijevu.
 
"Kijev, naš divan, miran grad, preživeo je još jednu noć pod napadima ruskih kopnenih snaga, projektilima. Jedan od njih udario je u stambenu zgradu u Kijevu. Zahtevam od sveta: potpunu izolaciju Rusije, proterivanje ambasadora, embargo na naftu, uništenje njene ekonomije. Zaustavite ruske ratne zločince",napisao je uz fotografiju.
 
Ukrajinci su sami uništili nekoliko mostova, kako bi zaustavili napad na Kijev.
 
 
Vojska Ukrajine: Do sada ubijeno 3.500 ruskih vojnika
 
Ukrajinska vojska objavila je da je do sada ubijeno više od 3.500 ruskih vojnika, kao i da je njih oko 200 uhapšeno.
 
Oni navode i da je Rusija izgubila 14 aviona, osam helikoptera i 102 tenka do sada. BBC nije uspeo da proveri da li su ove tvrdnje tačne.
 
Rusija do sada nije priznala nijednu žrtvu.
 
Ukrajinci tvrde da su srušili ruski Iljušin-76
 
Ukrajinska vojska tvrdi da je blizu Kijeva srušila ruski vojni transportni avion Iljušin-76 koji je prevozio ruske padobranace.
 
Narednik ukrajinskog glavnog štaba Valerij Zalužni na Tviteru je objavio da je veliki višenamenski Iljušin srušen pokraj grada Vasilkiva, tridesetak kilometara od Kijeva.
 
Kontradiktorne informacije o tome ko kontroliše hidroelektranu u Kijevu
 
Oprečne informacije pojavile su se o tome ko ima kontrolu nad hidroelektranom u severnom delu ukrajinske prestonice.
 
Rojters je pozivajući se na Interfaks javio da su ruske trupe zauzele kijevsku hidroelektranu, a kasnije je ta informacija demantovana od strane ukrajinske strane koja tvrdi da i dalje ima kontolu nad hidroelektranom.
 
Hidroelektrana se nalazi u Višhorodu, na reci Dnjepar. 
 
Požari preko noći na kijevsku auto-putu
 
Deo auto-puta Prospekt Peremohi u blizini centralnog Kijeva sinoć se pretvorio u ratnu zonu, a na jednom od snimaka se vidi kako požari bukte duž ključnog puta koji ide u pravcu istok-zapad od centra grada, prenosi BBC.
 
Prema izveštajima medija, snimak je zabeležen u blizini prestoničke metro stanice Barestejska samo četiri kilometra od zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo odbrane Ukrajine.
 
 
Zelenski: Nećemo položiti oružje
 
Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski poručio je u novoj video-poruci da neće položiti oružje i da neće napustiti Kijev.
 
"Nećemo položiti oružje, branićemo svoju zemlju", rekao je Zelenski u poruci snimljenoj ispred njegove kancelarije u Kijevu.
 
Volodimir Zelenski kaže da je novi dan "na diplomatskom frontu" počeo razgovorom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
 
"Oružje i oprema koje šalju naši partneri su na putu ka Ukrajini. Antiratna koalicija radi", rekao je Zelenski.
 
 
Borbe kod kijevskog metroa
 
Konstantna mitraljeska razmena vatre odvijala se otprilike na području Trga pobede, železničke stanice, ulice Bogdana Hmeljničkog. 
 
Istovremeno, kopnene snage javljaju da su ukrajinski vojnici u reonu metro stanice gde su se vodile borbe sa ruskim snagama.
 
U Kijevu je obustavljen rad metroa, potvrdio je gradonačelnik Vitalij Kličko.
 
Borbe se vodile na ulicama, građani upozoreni da ne izlaze
 
Kijevske vlasti apelovale su na građane da ostanu u skloništima i kućama, jer se borbe vode na ulicama.
 
Građani su upozoreni da ne izlaze na terase i prozore, te da ukoliko je to moguće borave u prostorijama u kojima nema prozora. Ovo upozorenje izdato je pošto se u gradu sve češće čuju pucnjava i detonacije.
 
Ukrajina evakuiše ambasadu u Moskvi, osoblje ide u Letoniju
 
Osoblje ukrajinske abmasade u Moskvi se evakuiše u Letoniju, saopštilo je danas letonsko ministarstvo spoljnih poslova u izjavi za Rojters.
 
"To je bila njihova (ukrajinska) molba, mi smo to spremno dočekali. Pomažemo im u procesu evakuacije i pomoći ćemo im da se smeste u Letoniji", kazao je portparol letonskog ministarstva spoljnih poslova Janis Bekeris.
 
Rusko ministarstvo: Uspostavljena puna kontrola nad Melitopoljom
 
Ruska vojska uspostavila je punu kontrolu nad ukrajinskim gradom Melitopoljom, saopštio je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi Izvestija.
 
"Jedinice ruskih oružanih snaga uspostavile su punu kontrolu nad gradom Melitopoljom. Ruski vojnici preduzimaju sve mere da obezbede bezbednost civila i isključe provokacije ukrajinskih specijalnih službi i nacionalista", rekao je Konašenkov.
 
Grad Melitopolj nalazi se na jugu Ukrajine. 
 
 
  • Vidim drugačije

    26.02.2022 16:22
    Tri noći za redom do šest ujutru gledam kamere u Kijevu. Prodje samo po neki auto. I to ne isti, nije snimano unapred.
  • Лиманац

    26.02.2022 16:07
    Русија има право да брани свој народ. Ситуација у Украјини личи на ону у Хрватској деведесетих година прошлог века.
  • Kole

    26.02.2022 15:57
    Poenta
    Rusi hoće da prepolove Ukrajinu na pola, idu i prema Odesi, hoće da se povežu sa svojima u Moldaviji. Kad padne Kijev, nastavljaju prema Krimu.
    Imaju velike gubitke jer je ovo za Ukrajince biti ili ne biti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet