Nemačka podiže minimalnu satnicu na 12 evra

Nemačka vlada donela je odluku o podizanju minimalne satnice na 12 evra, saopštila je vlada.
Nemačka podiže minimalnu satnicu na 12 evra
Foto: Pixabay
"Povećanjem minimalca će profitirati više od šest miliona građana, pre svega žene, kao i zaposleni na istoku zemlje", rekao je ministar rada Hubertus Heil iz Socijaldemokratske stranke Nemačke.
Heil je rekao kako povišica minimalne satnice sa 9,82 na 12 evra takođe pogoduje zaposlenima koji su tokom pandemije "održavali vitalne funkcije društva", poput negovatelja kao i ostalih zaposlenih u zanimanjima koja su relevantna za funkcionisanje sistema.
Minimalna satnica bi prvo u junu trebalo da bude podignuta na 10,45 evra, a zatim u oktobru na 12.
 
Vlada je ovu odluku opravdala porastom cena života i stanovanja u Nemačkoj.
 
"Ovaj porast životnih troškova je u pitanje doveo mogućnost pokrivanja tekućih troškova za osobe koje uz minimalnu satnicu rade puno radno vreme", stoji u saopštenju vlade.
 
Povećanje minimalca mora da odobri Bundestag, gde vladajuća socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada raspolaže većinom.
 
Nemački savez sindikata (DGB) je pozdravio ovu odluku vlade kao važan signal u borbi protiv osiromašenja zaposlenih.
 
"Ovde se radi o vrednovanju rada i važnom koraku u borbi za sprečavanje širenja siromaštva", rekao je član upravnog odbora DGB-a Stefan Korcel.
 
Udruženje poslodavaca Nemačke (BDA) je kritikovalo odluku vlade zbog "mešanja politike". BDA je zatražila da se pitanje odluke o minimalcu ponovno vrati u nadležnost posebne komisije sastavljene od predstavnika poslodavaca i zaposlenih, koje je do sada odlučivalo o ovom pitanju.
  • Koviljka

    28.02.2022 20:08
    Podizanje minimalne satnice u
    DOKLE DA KOMENTARIŠETE SATNICE U DRUGIM ZEMLJAMA A DA POJMA NEMATE DA JE TO BRUTO SATNICA! Neto nije svakom radniku ista u zavisnosti kojoj poreskoj grupi pripada, 1-oj-ne ženjeni i ne udate, 2-a grupa razvedeni plus alimentacija koja mu se automatski skida sa mesečne plate , zatim 4-ta...ljudi, dokle će te da izvodite samovoljne zaključke i konstruišete koliko se gde zarađuje a da pri tom, pojma nemate. Ali zato je mnogima zavist na visom nivou a da pri tom ne bi radili od 9-12sati dnevno da pi modli, samo da, prežive! U kom to Svetu, Vi takvi nadobudni za SVE, živite! Ovde niko ne bira posao već ne srećan što ga uopšte i ima.
  • Sremac

    27.02.2022 11:55
    Rusofili, Čajnafili, gde ste na ovu vest da se javite sa vašim ekonomskim divovima? Muk u svlačionici?
  • Ivan

    27.02.2022 11:34
    .
    @Radnička klasa
    6 puta veca satnica, a cena namirnica ista ili niza (ali kvalitetnija) od nase

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet