Evropski parlament: Neusklađivanje sa spoljnom politikom EU šteti procesu pridruživanja Srbije

Evropski parlament (EP) usvojio je danas rezoluciju kojom osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu, a institucije EU poziva da odobre Ukrajini status kandidata za članstvo.
Evropski parlament: Neusklađivanje sa spoljnom politikom EU šteti procesu pridruživanja Srbije
Foto: 021.rs
U rezoluciji se izražava duboko žaljenje zbog neusklađivanja Srbije sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji i ukazuje da neusklađivanje sa spoljnom politikom EU šteti procesu pridruživanja Srbije Uniji.
 
Za usvajanje rezolucije glasalo je 637 od 676 poslanika EP, protiv je bilo 13, a uzdržanih 26.
U dokumentu se "najoštrije osuđuje ruska ilegalna invazija na Ukrajinu" i zahteva uvođenje oštrijih sankcija Moskvi.
 
Poslanici zahtevaju da Kremlj okonča sve vojne aktivnosti u Ukrajini i kritikuju ulogu "beloruskog diktatora" Aleksandra Lukašenka u ruskom napadu na ukrajinsku teritoriju.
 
Rezolucijom se od Moskve zahteva da povuče vojne i paravojne snage i vojnu opremu sa cele međunarodno priznate teritorije Ukrajine i da poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.
Institucije EU se pozivaju da rade na davanju Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU, a u tekstu stoji da "takva procedura treba da bude u skladu sa Članom 49 Ugovora o Evropskoj uniji i zasnovana na zaslugama".
 
U međuvremenu, EU treba da nastavi da radi na integraciji Ukrajine u jedinstveno tržište EU, u skladu sa postojećim Sporazumom o asocijaciji i pridruživanju EU i Ukrajine, navodi se u dokumentu.
 
Rezolucijom EP osuđuje one koji su izrazili podršku Rusiji posle njene agresije na Ukrajinu i pohvaljuje podršku zemalja Zapadnog Balkana koje su evroatlantski saveznici.
 
Od zemalja kandidata za članstvo u Uniji očekuje se da se usklade ne samo sa pravnim tekovinama Unije, već i sa njenom zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, navodi se.
 
U tekstu piše i da Evropski parlament sa velikom zabrinutošću primećuje "uporne napore Rusije da destabilizuje zemlje Zapadnog Balkana i da ometa demokratske procese u njima".
 
Poslanici pozdravljaju brzo usvajanje sankcija EU, ali ukazuju da žele da vide šire restriktivne mere sa ciljem strateškog slabljenja ruske ekonomije i industrijske baze.
 
U dokumentu piše da niz sankcija treba proširiti na Belorusiju, zbog njene direktne podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.
 
Ciljane sankcije protiv pojedinaca odgovornih za korupciju na visokom nivou u Rusiji i Belorusiji, kao i oligarha i zvaničnika bliskih rukovodstvima tih zemalja, treba brzo da budu usvojene, navodi se u rezoluciji.
  • srbin

    02.03.2022 09:39
    Zabole nas za EU
  • Tarzan

    02.03.2022 01:42
    Baš me briga, nama će doći Lukašenko za gubernatora i doneće propas-- hoću reći procvat.
  • Dario

    02.03.2022 01:41
    Ko ima gde neka kupi par metara drva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet