Najmanje 21 osoba poginula u granatiranju Harkova, vode se stalne borbe

Najmanje 21 osoba je poginula, a 112 je ranjeno u granatiranju Harkova, drugog najmnogoljudnijeg grada u Ukrajini, naveo je njegov gradonačelnik.
Međutim, guverner harkovske Regionalne državne uprave Oleh Sinegubov je naveo da su ruski napadi "odbijeni" i pozicije zadržane, uprkos teškom bombardovanju Harkova u utorak i tokom noći, preneo je BBC.
Sinegubov je dodao da je "ruska vojska pretrpela znatne gubitke". Ruske vazdušno-desantne jedinice sletele su u Harkov u noći između utorka i srede, saopštila je ukrajinska vojska, navodeći da se u tom gradu na istoku Ukrajine vode stalne borbe.
Pretpostavlja se da su ruske trupe ušle u severoistočni i severni sektor grada, dok je Harkov tokom noći bio na udaru vazdušne artiljerije.
 
U raketnim napadima tokom noći ubijene su i najmanje dve osobe u gradu Žitomiru, koji se nalazi 120 kilometara zapadno od Kijeva. Napad, usmeren na vazdušnu bazu u tom gradu, desio se nedaleko od naselja.
 
Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova tvitovalo je da je najmanje dvoje poginulo, a 16 ranjeno.
 
Zvaničnik vlade Anton Geraščensko ranije je na svom Telegram nalogu napisao da je broj mrtvih veći.
 
"Ruske trupe sletele su u Harkov i napale lokalnu bolnicu. U toku je borba između osvajača i Ukrajinaca", navodi se u saopštenju ukrajinske vojske na Telegramu.
 
Harkov, grad sa 1,4 miliona stanovnika koji se nalazi blizu granice s Rusijom, u utorak je u više navrata bio bombardovan.
 
Na nalozima ukrajinske vlade na Fejsbuku i Telegrafu postavljen je video na kojem se vide, kako su naveli, posledice eksplozije. Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je tvitovalo da je jedna od pogođenih zgrada porodilište.
 
Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su njiho trupe osvojile južni ukrajinski grad Herson.
 
Savetnik: U Harkovu pogođena zgrada regionalne policije
 
U raketnom napadu na Harkov pogođena je zgrada regionalne policije, javila je ukrajinska novinska agencija UNIAN. U videu koji je postavio na svom Telegram kanalu, savetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova Anton Geraščenko postavio je sliku zgrade zahvaćene plamenom.
 
On je dodao da je pogođena i zgrada koja pripada Nacionalnom univerzitetu Karazin, koja se nalazi preko puta. BBC još uvek nije uspeo da potvrdi verodostojnost videa.
 
Američki predsednik Džozef Bajden je u svom prvom obraćanju o stanju nacije osudio ruskog predsednika Vladimir Putina i rusku invaziju na Ukrajinu. Dok ruski izvori tvrde da će novi pregovori Rusije i Ukrajine biti održani danas, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da Moskva najpre mora da prestane sa bombardovanjem gradova. 
 
Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. februara, a u utorak su se ruski napadi intenzivirali.
  • Zovem se Stevo

    02.03.2022 21:00
    SLAVA
    UKRAJINI
  • Miki

    02.03.2022 13:29
    Veca moja supa od ovog "porodilista". Mozda im Ameri ne pomazu vojnim ljudstvom, ali su im sigurno poslali svoje ljude za propagandu.
  • Mile

    02.03.2022 12:18
    Realno, na delu je pravo divljanje po međunarodno priznatoj državi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet