Sve više zapadnih medija prestaje sa radom u Rusiji, novinarstvo "kriminalizovano"

Pored drugih zapadnih medija i nemački javni servisi ARD i ZDF za sada obustavljaju izveštavanje iz svojih moskovskih studija.
Sve više zapadnih medija prestaje sa radom u Rusiji, novinarstvo "kriminalizovano"
Foto: Pixabay

U Rusiji su za kritičko izveštavanje uvedene novčane i zatvorske kazne, piše DW.

Američki kanali CNN i CBS News ranije su najavili da će prekinuti emitovanje programa u Rusiji. Pre svega, CNN hoće da "proceni situaciju i sledeće korake", rekao je portparol ove TV stanice.

Britanski BBC, kanadska državni CBC/Radio-Canada i američka novinska agencija Blumberg ranije su najavili da će za sada prestati izveštavanje u Rusiji.
 
Šef BBC Tim Dejvi oštro je kritikovao zakon koji je u petak usvojio ruski parlament koji "kriminalizuje nezavisno novinarstvo". 
 
"To nam ne ostavlja drugog izbora osim da privremeno obustavimo rad svih novinara BBC i njihovih timova unutar Ruske Federacije. BBC nije spreman da svoje zaposlene izloži riziku krivičnog gonjenja samo zato što rade svoj posao", naveo je Dejvi, prenosi DW.
 
BBC želi da nastavi da pruža informacije na ruskom – ali izvan Rusije.
 
Internet servis Dojče velea (DW) i drugih zapadnih medija koji izveštavaju na stranim jezicima uključujući i ruski, kao što su Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa/Radio Lieberty sada više nije dostupan u Rusiji.
 
Organ za nadzor medija Roskomnadsor optužio je te medijske kuće da objavljuju lažne informacije, kao na primer o napadima na ukrajinsko civilno stanovništvo ili o broju poginulih u Ukrajini.
 
Rusija takođe preduzima mere protiv društvenih mreža. Pristup Tviteru je ograničen, a Fejsbuk potpuno blokiran od petka - prema Roskomnadsoru, to je zato što je platforma "diskriminisala" ruske medije.
 
Ugašeni su i domaći mediji
 
Pored stranih, i nekoliko ruskih medija je moralo da prestane sa radom. Nezavisni novinski portal Znak iz Jekaterinburga – najveći nezavisni informativni servis van Moskve i Sankt Peterburga – prestao je sa radom, navodeći kao razlog masovna ograničenja proteklih dana.
 
Novaja gazeta, čiji je glavni urednik Dmitrij Muratov nagrađen Nobelovom nagradom za mir 2021. saopštila je da odmah prestaje da objavljuje vesti o ratu u Ukrajini.
 
Ruske vlasti su prethodnih dana već blokirale nekoliko kritičkih medija. Nezavisna radio-stanica Eho Moskve, na primer, juče je objavila da se raspušta nakon što joj je zabranjeno emitovanje zbog izveštavanja o invaziji na Ukrajinu. Nezavisni TV kanal Doschd je zabranjen.
 
Opširnije na DW.
  • Zvonko

    05.03.2022 20:56
    Kranje je vreme da se obracuna sa stranim agentima i domacim izdajnicima. Ministre informisanja kace i kod nas ovako?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet