Nove sankcije Rusiji u najavi

Širi se popis sankcija Rusiji.

Vlada Novog Zelanda najavila je zakon kojim će moći samostalno da nametne sankcije Rusiji, Južna Koreja je najavila da će zabraniti transakcije s ruskom centralnom bankom, dok Vašington razmatra zakon o zabrani uvoza ruske nafte u Sjedinjene Američke Države.

Kada se zakon donese, to će biti prvi put da će Novi Zeland samostalno uvoditi sankcije nekoj zemlji. Premijerka Džasinda Ardern rekla je da će to omogućiti da se zamrzne ruska imovina na Novom Zelandu, spreče pojedinci i kompanije da premeste svoj novac i imovinu tamo kako bi izbegli sankcije koje su nametnule druge zemlje te da se zaustavi ulazak super jahti, brodova i aviona.

Vlada je objavila i popis 100 pojedinaca kojima se zabranjuje putovanje na Novi Zeland.
 
Novi Zeland je ranije mogao uvoditi sankcije samo kada ih nametne Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. No, Savet bezbednosti to neće moći da učini, jer Rusija može staviti veto.
 
Ardern je rekla da je vlada bila prinuđena na novi zakon zbog ograničenja u trenutnom multilateralnom sistemu koji omogućava veto pet stalnih članica Saveta bezbednosti.
 
Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je gotovo jedinstvenu osudu širom sveta, naterala je više od 1,5 miliona Ukrajinaca na beg i pokrenula obimne sankcije Rusiji.
 
Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u nedelju je rekla će se "razmotriti" zakon o zabrani uvoza ruske nafte i da Kongres namerava ove nedelje da usvoji 10 milijardi dolara pomoći Ukrajini.
 
"Predstavnički dom trenutno razmatra snažne zakone koji će dodatno izolovati Rusiju od globalne ekonomije. Naš zakon bi zabranio uvoz ruske nafte i energenata u Sjedinjene Države, ukinuo normalne trgovinske odnose s Rusijom i Belorusijom i preduzeo prvi korak da se Rusiji uskrati pristup Svetskoj trgovinskoj organizaciji”, saopštila je Pelosi.
 
Južna Koreja je zabranila transakcije s ruskom centralnom bankom i pridružila se globalnim naporima da izoluje Rusiju.
 
Nove sankcije Rusiji iz Južne Koreje usledile su nakon odluke Seula od 1. marta da zabrani transakcije sa sedam ruskih banaka i njihovim podružnicama, uključujući Sberbanku.
 
"Ministarstvo finansija Južne Koreje objaviće detalje i obim daljih sankcija, a one će biti u skladu s finansijskim sankcijama SAD", rekao je zvaničnik ministarstva finansija.
  • @Violeta

    07.03.2022 12:47
    Rusi ne bombarduju, oni gaze, unistavaju, osvajaju. Za 3 dana su unistili vise infrastrukture i stambenih objekata nego NATO kod nas za 3 meseca
  • Violeta

    07.03.2022 10:53
    Normalnost
    Da li su svi ovi normalni?
    Da li su sankcije uvođene bilo kojoj od 19 zemalja koje su nas bombardovale?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet