Cene sirovina porasle, ali Šolc kaže nema obustave uvoza ruskog gasa

Na berzama u Evropi je došlo do panike i pada akcija zbog vrtoglavog skoka cena nafte, gasa, ali i drugih sirovina i pšenice.
Cene sirovina porasle, ali Šolc kaže nema obustave uvoza ruskog gasa
Foto: Pixabay
Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da uzbuni zbog spekulacija o prekidu uvoza ruskog gasa i nafte u Uniju nema mesta, zato što je to "od suštinske važnosti za svakodnevni život građana Evrope".
Na drugi način se energenti potrebni za stanovništvo i industriju zasad ne mogu nabaviti, predočio je nemački kancelar, ali su berzanski stručnjaci objasnili da je već sad teško dopremati ruski gas i naftu zbog rata u Ukrajini i velikih teškoća oko transporta.
Berze i akcionari čekaju, kako se navodi, preokret u ratu u Ukrajini i primirje, obustavu vatre, jer je tek tad moguće zamisliti da bi ozbiljni pregovori mogli dovesti do trajnijeg mira i nekog rešenja za sukob, a time i smirivanje stanja u svetskoj ekonomiji.
 
U poslovnim krugovima vlada velika neverica u mogućnost smirivanja ukrajinskog sukoba i otud brzog pada cena naročito nafte, koja je premašila 130 dolara po barelu, i gasa koji je dostigao vrtoglavih 3.500 dolara za hiljadu kubnih metara.
 
Administracije u Vašingtonu traži od Evropljana da obustave uvoz ruske nafte i gasa i američka privredna agencija Blumberg smatra da treba odlučiti između rampe na ruski gas i naftu i okončanja velikih ruskih zarada zbog ogromnog porasta cena, i toga da se nastavi s uvozom iz Rusije i cene padnu. Nagli porast cena energenata, sirovina, metala i žitarica gura privredu u inflaciju, a skupoća u pad potrošnje u smanjenje proizvodnje, pa je najgori scenario "stagflacija", inflacija u sve manji i konačni ekonomski rast na nuli.
 
Ekonomski i berzanski stručnjaci pomno prate ukrajinski sukob i, uz donekle drugačije zaključke od političara, uglavnom misle da se rat u Ukrajini može zaustaviti tek kad ruski predsednik Vladimir Putin dostigne bar deo svojih ciljeva, a to su izgleda nadzor nad istokom i jugom Ukrajine, potpuno ili delimično zauzimanje Kijeva i Harkova, što ne samo vlasti u Kijevu već i Zapad odlučno odbija da prihvati.
 
A da su strah i neverica veliki, kako ukazuju, govori i da je cena zlata, koje se kupuje kao pribežište od propasti akcija i novca, premašila dve hiljade dolara po kilogramu, dok je bitkoin osetno pao i to na 38 hiljada dolara.
 
Posledice ove situacije su, kako se prognozira, da će centralne banke zbog sumnje da će se rast ekonomije usporiti, podići kamatne stope, a realne stope, zbog razlike izmedju nominalnih stopa i stopa inflacije, već dostižu nove rekorde, uprkos rastu kamata.
 
Pad kupovne moći domaćinstava je neminovan i već se osećaju posledice po potrošnju i privredni rast, a preduzeća ne mogu da izdrže rast sirovina.
 
Konačni zaključak je da će kao posledicu rata u Ukrajini ekonomija doživeti još veći udar inflacije koja neće moći da se zadrži na duži rok i lako će premašiti osam odsto godišnje.
  • Sveta

    08.03.2022 21:03
    Šta kažu Rusofobi? Trebalo je da mi uvedemo sankcije Rusiji pa da se smrzavamo ne bi li dokazali da pripadamo Evropi?
  • misko

    08.03.2022 12:30
    mazohizam EU u korist SAD
    Kada ce EU da dodje iz dupeta u glavu, sve ovo ide na stetu EU a u korist SAD. Sankcije se vracaju kao bumerang EU, narocito Nemackoj. Zbog poskupljenja gasa, goriva, metala, drveta i hrane rusija trenutno vise zaradjuje a manje izvozi. Kako bi bilo lepo da SVI sednu za sto i da se dogovore u vezi ruskih zahteva, da se ukrajina ne uvuce u NATO a rusi da se vrate kuci, ali to nije u interesu SAD.
  • Milos

    08.03.2022 10:06
    Pa sto im ne udare sankcije i na gas?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.