Češki premijer: Niko u NATO ne razmatra da se uključi u sukob u Ukrajini, to bi bio novi svetski rat

Češki premijer Petr Fijala izjavio je da bi zona bez letova nad Ukrajinom ili bilo kakvo direktnije ulaženje NATO-a u sukob u Ukrajini značilo Treći svetski rat.
"Takvo kockanje i rizik u NATO-u niko ni ne razmatra", dodao je Fijala.
 
"Kada vidimo te scene svakome padne na pamet da li treba da već nekako intervenišemo tamo, ali moramo da shvatimo šta bi značio takav korak. To je Treći svetski rat. Niko to realno ne razmatra, ali moramo o tome da razmišljamo", kazao je premijer Fijala za češku privatnu televiziju CNN Prima.
Češki premijer naveo je da bi i uspostavljanje zone bez letova nad Ukrajinom kako je to više puta tražio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski značilo borbu, ući u rat sa Rusijom.
 
"NATO je odbrambeni savez i ta dalja dimenzija svetskog rata mora neizmerno odgovorno da se promisli. Rezultat jeste - pomažimo Ukrajini koliko god je moguće, uključujući i vojnu pomoć ali direktno ući u taj sukob to bi bilo neizmerno kockanje", kazao je Fijala.
Premijer je poručio da zahvaljujući članstvu u NATO, Češkoj s vojnog gledišta ne preti ništa ali to ne znači da na neki način nije već u ratu sa Rusijom.
 
"Vladimir Putin vodi rat ne samo protiv Ukrajine, već i protiv Evrope, protiv celog civilizovanog sveta. Nismo uopšte mogli da zamislimo način na koji će voditi rat. Sa nama vodi ekonomski, dezinformacijski ili hibridni rat. To moramo da imamo na umu a posledice već osećamo", rekao je Fijala.
 
Češki premijer poručio je Česima da su sadašnje visoke cene energenata i goriva "Putinove cene", a takođe da je Češka u stanju da u slučaju da Rusija prekine isporuke gasa izađe na kraj s tim cele ove godine.
 
"Evropska unija kao celina mora da traži zamenu za ruski gas. Postoji velika volja da se tokom nekoliko godina oslobodi zavisnosti od Rusije", rekao je Fijala.
  • Daisy

    13.03.2022 14:35
    Poland
    Pa sad kad niste uspeli da navucete Poljsku da posalje svoje avione u Ukrajinu a oni vam pokazali srednji prst...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.