Međunarodni sud pravde naložio Rusiji da obustavi vojne akcije

Međunarodni sud pravde, povodom tužbe Kijeva, naložio je Rusiji da obustavi vojne akcije u Ukrajini.
Međunarodni sud pravde UN oglasio se povodom tužbe koju je Ukrajina podnela protiv Rusije.
"Ruska Federacija mora odmah da obustavi vojne operacije koje je započela 24. februara 2022. na teritoriji Ukrajine", saopštile su sudije Međunarodnog suda pravde.
Takođe, sud je poručio da Rusija mora da obezbedi i da druge snage, koje su pod njenom kontrolom ili imaju podršku Moskve, obustave vojne operacije.
 
Kijev u tužbi navodi da je lažna tvrdnja Rusije da je invaziju na Ukrajinu izvršila kako bi sprečila genocid i stoga je tražio da se utvrdi da Rusija nema pravnu osnovu da preduzima akciju u Ukrajini i protiv Ukrajine.
 
Ruski ambasador u Holandiji obavestio je ranije sudije da "njegova vlada nema nameru da učestvuje u usmenom postupku", a predstavnici Rusije nisu se pojavili na saslušanju 7. marta.
 
Međutim, Moskva je u pisanom dokumentu upućenom sudu navela da on ne bi trebalo da donosi povodom ovoga bilo kakve mere. 
 
Iako su odluke suda obavezujuće, on nema direktna sredstva za njihovo sprovođenje i u retkim slučajevima države su ih u prošlosti ignorisale, navodi Rojters.
  • Hm...

    17.03.2022 09:21
    Rusi se sigurno uplašili i sve se tresu od naloga suda...Ne piše u tekstu "a šta ako neće?" Šta će im sud uraditi?
  • @slava joca i ovaj

    17.03.2022 02:44
    Stevo
    U'vatite se sa vašim deda bajdenom pa pošaljite zelenom koji stinger da se brane od "zlih" Rusa. A mozete i da tvitujete pomalo, da kukate i navijate za zapad.
  • Šibica

    17.03.2022 02:17
    Medjunarodni obavezujući
    Jel to beše onaj medjunarodni sud kojeg USA ne priznaje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet