Uhapšeni bivši premijer Bugarske Borisov i još nekoliko njegovih saradnika

Bivši premijer Bugarske i lider partije GERB Bojko Borisov priveden je tokom velike policijske akcije, javlja Nova.bg.
Bugarski mediji javljaju da je u pitanju zloupotreba sredstava iz fondova Evropske unije.
Privedeni su, uz Borisova, njegova savetnica za medije Sevdalina Arnaudova, bivši ministar finansija Vladislav Goranov i bivša poslanica i predsednica Odbora za budžet Menda Stojanova.
Pretresi i zaplene su vršene na više lokacija, a opsežna akcija MUP-a Bugarske izvršena je prema istrazi Evropskog tužilaštva, potvrđeno je za Nova.bg.
 
U saopštenju se ističe da je u toku "velika operacija u vezi sa 120 slučajeva Kancelarije evropskog tužioca u Bugarskoj", i da traju pretresi i zaplene na više adresa.
 
"Bojko Borisov, Vladislav Goranov, Menda Stojanova i Sevdalina Arnaudova trenutno su u pritvoru", naveo je bugraski MUP. Prema navodima Ministarstva, akcija policije proizišla je iz istrage više desetina slučajeva zloupotrebe sredstava iz evropskih fondova u Bugarskoj, koji su prosleđeni iz kacelarije glavne tužiteljke Evropske unije Laure Koveši.
 
Koordinator GERB-a Nikola Nikolov rekao je za NOVA da Borisov nije priveden, već je samo izvršen pretres u njegovoj kući. Nikolov je rekao da je ogorčen "činjenicom da PR MUP-a zove medije i kaže da je neko priveden i pre nego što je priveden".
 
Ubrzo nakon što je vest o privedenima objavljena na sajtu MUP-a, ona je obrisana, preneo je BGNES.
 
Prema informacijama iz istrage, u domu Arnaudove pronađen je džip u vlasništvu kompanije Arkad, koja gradi gasovod Turski tok kroz Bugarsku.
 
"Nema nikog iznad zakona!", napisao je premijer Kiril Petkov na svom Fejsbuk nalogu.
 
Borisov je tri puta bio na čelu bugarske vlade - od 2009. do 2013, potom od 2014. do 2017. i najzad od 2017. do 2021. godine i drugi je premijer sa najdužim stažom šefa vlade.
  • Komifo

    19.03.2022 11:16
    @Iznogud

    Ili možda da prvo deportujemo uvezene botove?
  • ju

    18.03.2022 17:19
    ju
    pa jos jednom... samo se onaj is-no-good javlja da dobije svoje pozitivne poene. Sta je botovi, nije jos stigla direktiva sta da pisete? korupcija bato, i to sa eu parama - krali kao pravi balvani. bugari su amateri za to, verovatno su se zaigrali, grci su mnoooogo vestiji u tome. licno video i doziveo. i poneki "nasi" koji odose 80tih... zlatna nokia padne, po koji laptop, stance, sluzbena kolica i tako to.
    Korupcije ima svuge i svugda i uvek ce je bit. ali je mala razlika sto je nivo korupcije mnoooogo manji i cost/benefit korupcije u EU mnogo nepovoljniji.
    ovde kod nas su se bas zaradili.
  • ju

    18.03.2022 11:55
    ju
    vidi kako botovi cute, samo redovno lupaju minuse. po inerciji.
    sta je sad, frka?

    ovo cisto pisem da malo probudim botove. dosadno bez njih.
    (magnet za minuse)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet