Rusija ponovo upotrebila hipersonične rakete u Ukrajini

Rusija je saopštila danas, drugi uzastopni dan, da je upotrebila hipersonične rakete u Ukrajini, ovog puta da uništi rezerve goriva ukrajinske vojske na jugu zemlje.

"Veliku rezervu goriva uništile su krstareće rakete 'Kalibr' ispaljene iz Kaspijskog mora kao i hipersonične rakete ispaljene sistemom 'Kindžal' iz krimskog vazdušnog prostora", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, ne navodeći kada je taj udar izveden.

Ruska vojska je saopštila juče da je prvi put upotrebila svoju najnoviju hipersoničnu raketu "Kindžal" tokom ofanzive na Ukrajinu.
Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su hipersonične rakete uništile veliko podzemno skladište raketa ukrajinske vojske u Ivano-Frankovskoj oblasti.
 
Oštećena jedna od najvećih čeličana u Evropi
 
Čeličana Azovstal u Marijupolju, jedna od najvećih u Evropi, jako je oštećena u bombardovanju, rekli su danas ukrajinski zvaničnici.
 
"Jedna od najvećih čeličana u Evropi je uništena. Ekonomski gubici za Ukrajinu su ogromni", rekla je poslanica Lesija Vasilenko, koja je na svom Tviter nalogu objavila video snimak gde se vide gusti stubovi dima kako izlaze iz industrijskog kompleksa.
 
Drugi poslanik Serhij Taruta je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da su ruske snage koje drže Marijupolj pod opsadom "takoreći uništile fabriku".
 
Generalni direktor Azovstala Enver Tskitišvili rekao je u video poruci na Telegramu da je njegova kompanija preduzela mere predostrožnosti u fabrici od početka ruske invazije 24. februara da spreči štetu za životnu okolinu.
 
Rekao je između ostalog da su ispravno zaustavili visoke peći.
 
Fabrika Azovstal u Marijupolju deo je grupe Metinvest koju kontroliše najbogatiji čovek u Ukrajini Rinat Ahmetov.
  • GRBAVICA

    22.03.2022 19:03
    NAŽALOST RAT ĆE DA POTRAJE
    Nemojmo navijati u ovoj trgediji koja se događa istočnim slovenima. Dve najveće slovenske države su u razarajućem ratu koji je Nato i Amerika iz sve snage potpomogla. Rusija nastupa sa pozicije sile ,kao i Amerika i onda tu nema ni prava ni pravde. Ukraina iznutra nacionalno rastrzana a spolja nahuškana na konfrontacinu sa Rusijom našla se u velikom problemu. Rusija (Putin) ne sme da izgubi rat, i još mnogo ljudi i tehnike može da gurne u stradanje ,dok je Ukraina već maksimalno angažovana. Nakon Mariuopolja ofanziva će krenuti ka Odesi. To će biti varka jer je glavi cilj uništenje istočne ukrainske armija koja drži front u Donbasu. Ako se Ukranici ne povuku na reku Dnjepar preti im uništenje uvežbanih ,najboljih i najvećih vojnih jedinica. To bi bio praktično kraj rata. Nažalost kraj nije blizu. Niti su Rusi dovoljno efikasni , niti su Ukrainci dovoljno iscrpljeni a ni Amerikanci nisu ispunili svoje ciljeve.Meseci rata su pred nama i veoma izvesan je poraz Ukraine osim ukoliko se ne ne umeša Nato , a to bi značio verovatno kraj civilizacije. Usvakom slučaju najveći gubitnik ovog rata razorena Ukraina, ekonomski devastirana Rusija pa izgubljena Evropa i naravno pobednik je SAD.
  • Skoro kao strateg

    20.03.2022 15:55
    @Rusi gube rat ?
    Dozvolite mi da probam da pojednostavim:
    - kakav god da bude ishod, Putin neće izgubiti ovaj rat- uostalom i mi smo pobedili NATO ...
    - Rusi neće ostvariti inicijalno proklamovane ciljeve ali će proglasiti pobedu
    - Ukrajinci neće ostvariti inicijalne ciljeve ali će proglasiti pobedu nad drugom silom sveta
    - pravi pobednici su negde drugde- nisu okrvavili ruke, izvukli su Ruse, imali su priliku da kroz Ukrajince testiraju odbranu od Ruske taktike, nova oružja, da hrane Ukrajince osmatračkim informacijama, obaveštajno da buše i skeniraju Ruse
    - ciljevi nisu brzo ostvareni, Ruska superiornost je kompromitovana, prisiljeni su da rade velika razaranja, Rusi će imati prevelike gubitke
    - gubitnici su Ukrajinski i Ruski narod, Ukrajinska i Ruska država

    Trenutna situacija je da se padom Mariopolja otvara prostor za win-win izlazak iz ove situacije za obe strane! Putin ce unistenjem Azova (i 80% grada) dobiti argumentaciju za denacifikaciju a Zelenski se vec slozio da nema Ukrajine u NATOu. Zelenski ce moci polu-razvaljenoj Ukrajini da kaze da su se odbranili od druge armije sveta. Krim 100% ide Rusima a još ćemo videti da li ce proci neka trgovina oko Donbasa i Luganska za neku zauzvrat aranzman sa EU. Alternativa je nastavak rata, Rusi idu ka Odesi, pocetak razaranja Kijeva...
  • Sudar sa realnošću

    20.03.2022 15:45
    @Rusi gube rat ?
    Bože blagi, drago dete o čemu ti pričaš....
    A šta je bilo sa Petrom Panom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.