Albanski gradovi bez javnog osvetljenja zbog krize s energijom

Albanija je naredila svim gradovima da isključuju osvetljenje na javnim zgradama i ulicama, zbog energetske krize izazvane sušom i skokom cena struje.
Albanski gradovi bez javnog osvetljenja zbog krize s energijom
Foto: Pixabay
Albanska državna elektroenergetska kompanija KESH zaustavila je u nedelju 11 od 13 turbina u hidroelektranama usled nestašice vode u akumulacijama, pa je zemlja primorana da većinu potreba za električnom energijom pokriva uvozom, izveštava Rojters.
Albanija pokušava da diverzifikuje proizvodnju struje davanjem građevinskih dozvola kompanijama koje se bave solarnom i vetroenergijom kako bi smanjila svoju potpunu zavisnost od hidroelektrana. Ova zemlja, koja broji 2,8 miliona stanovnika, nema instalisanu proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva.
Kao i druge evropske zemlje, Albanija se suočava s energetskom krizom od prošle godine kada su cene porasle i do pet puta.
 
Celokupna domaća proizvodnja električne energije u Albaniji zavisi od hidroenergije, a izostanak padavina poslednjih meseci, uz prekomerno trošenje njenih rezervi vode, pogoršao je ionako lošu situaciju.
 
Ruski napad na Ukrajinu dodatno je podigao cene energenata, a vlada u Tirani upozorava da bi cene mogle da skoče i do 1.000 evra po MWh, navodi Rojters.
 
"Kiše neće biti u naredne dve nedelje i stvari se samo pogoršavaju, zbog čega moramo da se oslanjamo na uvoz. Od danas će uvoz biti veći od domaće proizvodnje električne energije, a u ovom trenutku imamo samo dva generatora koji rade na kaskadi reke Drim", navela je u video poruci ministarka energetike Belinda Baluku.
 
Albanska elektroprivreda KESH je objavila da rezerve vode u njene tri akumulacije na reci Drim iznose samo 315 GWh, u odnosu na 1.230 GWh prošle godine.
 
Slična situacija je i u drugim manjim privatnim hidroelektranama, koje učestvuju sa oko 40 odsto u proizvodnji struje.
 
Vlada je saopštila da će morati da "ubrizga" oko 550 miliona evra (607 miliona dolara) za uvoz energije, ali neki stručnjaci kažu da bi taj iznos mogao da dostigne čak milijardu evra, navodi se u tekstu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet