U Nemačkoj od jula znatno veće penzije

Nemačkim penzionerima će ove godine znatno biti povećana penzija, što je uglavnom rezultat viših plata u najvećoj evropskoj ekonomiji, dok inflacija naglo raste, saopštila je vlada.
U Nemačkoj od jula znatno veće penzije
Foto: Pixabay
Ministarstvo rada Nemačke je danas saopštilo da će penzije od 1. jula biti 5,35 odsto veće na prostoru nekadašnje Zapadne Nemačke, a 6,12 odsto na nekada komunističkom istoku.
Pošto je ekonomiju pogodila pandemija korona virusa, prošle godine na zapadu Nemačke nije bilo povećanja penzija, dok su na istoku porasle 0,72 odsto.
Ministar rada Hubertus Hajl rekao je da je veliko povećanje penzija moguće zbog toga što je tržište rada u Nemačkoj ostalo stabilno tokom krize izazvane korona virusom.
 
Rast nemačkih penzija je u najvećoj meri povezan sa nivoom plata, povećanih usled inflacije koja je iznosila 5,1 odsto u februaru, pre nego što je ekonomski uticaj ruske invazije na Ukrajinu počeo ozbiljno da se oseća.
 
Posle ovogodišnjeg povećanja, prosečna penzija na manje prosperitetnom istoku porašće na 98,6 odsto prosečne penzije na zapadu, gde živi većina nemačke populacije. Taj jaz bi trebalo da bude potpuno eliminisan do sredine 2024. godine.
 
Vlada kancelara Olafa Šolca odlučila je prošlog meseca da poveća minimalnu zaradu na 12 evra po satu od oktobra. Trenutna minimalna zarada je 9,82 evra po satu.
  • Olja

    17.04.2022 23:53
    Jole
    Jole,nisu te u tvojoj Nemackoj naucili pravopisu?Vazna je lova...o jadni vi gastarbajteri
  • Jole

    23.03.2022 08:56
    Jole
    Nikada se nisam pokajao sto sam pobegao na vreme,pocetkom 90-ih! Mnoge moje,kolege,prijatelji,familija...su bili sludjeni,tadasnjim nacionalizmom i Milosevicem koji su se drzali,drzavnih firmi! Sada kada,dodjem da obidjem,grobove roditelja budem par dana i uvatime tuga i zalost na sta su spali i kako lose,zive kada ih vidim! Dali je moguce da prezivljavate sa 25,30 hiljada,dinara penzije?! Uzasno i zastrasujuce!!! Ja sam cestito,radio u Nemackoj i pristojan novac zaradio kao i penziju koje nemoze biti niza od 1240 eura! Moja je malo veca a bice jos veca od Juna! A vama neka je Bog na pomoci sto bise reklo!!!
  • Cocco

    23.03.2022 07:05
    I kod nas će biti veće penzije. Može nam se. Ekonomski smo tigar! Samo izgledamo k'o olinjali mačor...
    Za veće penzije treba malo penzioneri da se strpe. Malo. Nekih dvadesetak godine...
    Ma ne mogu nama ti Nemci ništa. Mi odmah provalimo u čemu je stvar!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet