FOTO: Evropa strahuje od nestašica: Nemci "panično" kupuju ulje, u Italiji poskupeo hleb

U panici da će uticaj rata na svetsku ekonomiju izazvati poskupljenje svih životnih namirnica, Evropljani su pohrlili da kupe osnovne životne namirnice.
FOTO: Evropa strahuje od nestašica: Nemci "panično" kupuju ulje, u Italiji poskupeo hleb
Foto: Pixabay

Svet obilaze fotografije praznih rafova u velikim marketima, a u nekim zemljama došlo je i do ograničavanja proizvoda koji se mogu kupiti.

Očigledan pokazatelj ove panike definitivno su bile prazne ili poluprazne police na kojima se nalaze brašno, ulje, testenine i kvasac, što je pojedine zemlje u EU podstaklo da uvedu mere ograničenja što cena, što kupovine tih namirnica, prenosi portal Euronews Srbija.
I u Nemačkoj se širi osećaj krize. OVID, industrijsko udruženje za preradu uljarica u Nemačkoj, upozorava da se u narednim nedeljama i mesecima očekuju "ograničenja u protoku robe od suncokreta, lana i soje koja stiže iz regiona konflikta". Rusija i Ukrajina su među najvećim svetskim izvoznicima suncokretovog ulja, a Nemačka pokriva 94 odsto svojih potreba uvozom zbog čega su potrošači počeli panično da kupuju prehrambene artikle kao što su ulja koja se uglavnom uvoze odatle.
 
Čem Ozdemir, nemački ministar poljoprivrede iz stranke Zelenih čak je otišao korak dalje i pozvao narod na odgovornu kupovinu, ali i promene u načinu ishrane.
 
"Konzumiranje manjih količina mesa bi bio doprinos protiv ruskog predsednika Vladimira Putina", naglasio je on jer se u Nemačkoj 60 odsto pšenice koja se gaji daje upravo životinjama.
 
U osnovi takav sistem nije održiv, ali bi pomoglo da se svesno kupuje i manje baca hrane, dodao je on. Prema najnovijoj anketi statističke kompanije Deutschlandtrend, brojni ispitanici su uvereni da će sukob ostaviti traga na Nemačku, pa čak 64 odsto građana očekuje pogoršanje situacije.
 
U Španiji racionalizuju zalihe
 
Slike praznih polica dolaze i iz Španije, posebno iz Andaluzije gde je na nestašicu osnovnih životnih namirnica uticao i nacionalni štrajk transportnih radnika i vozača kamiona zbog porasta cene energenata i goriva. Na primer, u Kordobi nisu samo prazni rafovi sa brašnom i uljem, već i povrćem i voćem, pa su oni koji su zakasnili mogli da zateknu samo cveklu i brokoli.
 
Uprkos tome, španska vlada kaže da nestašica nema i da su priče koje kruže društvenim mrežama "laž". Španski ministar poljoprivrede, ribolova i hrane Luis Planas pozvao je narod da ne paniči i uverio ih da su "zalihe obezbeđene".
 
 
Neosporno je pak, da su cene određenih namirnica povišene i da je vidljiva nestašica suncokretovog ulja iz Ukrajine zbog čega određene radnje moraju da racionalizuju zalihe.
 
U Italiji skočila cena hleba
 
Cene hleba, testenina i mesa već rastu u Italiji, koja uvozi veliki deo pšenice iz istočne Evrope i 80 odsto suncokretovog ulja iz Ukrajine, kao i velike količine kukuruza koji se koristi za ishranu životinja.
 
U gradovima od Bolonje, preko Barija, do Trenta cena hleba po kilogramu prelazi šest evra, dok je u Milanu dostigla i osam, podaci su nacionalne poljoprivredne trgovinske organizacije Coldiretti. Poređenja radi, cena je u novembru konkretno u Milanu iznosila 4,25 evra. Najjeftinija provincija je Napulj gde je za kilogram hleba maksimalna cena ostala dva evra.
 
Rusija kontroliše cene osnovnih namirnica
 
Ruske vlasti su već nekoliko puta upozoravale građane da ne paniče i masovno kupuju namirnice. Međutim, budući da su zbog zapadnih sankcija cene hrane drastično skočile, sa svih strana stižu informacije o nestašicama.
 
"Nema nikakve potrebe da Rusi jure u prodavnice i kupuju šećer, brašno i toalet papir u velikim količinama", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u petak.
Međutim, više od same nestašice Rusi su zabrinuti za povećanje svih životnih troškova, pa se prema pisanju Interfaksa prvo očekuje povećanje usluga mobilne telefonije koje bi moglo da bude od 10 do 20 odsto.
 
Ruske vlasti su takođe zahtevale od trgovinskih lanaca da ne podižu cene hrane, a troškove osnovnih životnih namirnica kontrolišu Federalna antimonopolska služba i tužilaštvo. Trgovinski lanci su navodno dobrovoljno ograničili maržu na ovu robu 5 odsto, piše Radio Sloboda.
 
 
Od početka rata u Ukrajini i uvođenjem zapadnih sankcija, cene u Rusiji su porasle za 15 odsto na sva dobra, a od 26. februara do 4. marta nedeljna inflacija se ubrzala na 2,2 odsto, dostigavši krizni trenutak iz 1998. godine, navodi Rosstat.
 
Hrvatska na korak od restrikcija
 
Prema pisanju "Jutarnjeg lista", porodice u Hrvatskoj masovno kupuju ulje, te bi u slučaju da potražnja ne opadne, trgovci mogli da uvedu restrikcije.
 
List je preneo i izjave velikih trgovinskih lanaca u Hrvatskoj koji su rekli da su dobro snabdeveni i da ne nameravaju još da uvode restrikcije.
 
Belgija ograničila prodaju ulja i brašna
 
U popularnim belgijskim marketima rafovi sa brašnom i suncokretovim uljem su prazni. Većina supermarketa u Belgiji ograničila je prodaju raznih proizvoda kao što su ulje i brašno, toaletni papir i konzervirana hrana.
 
Najveći trgovački lanac u zemlji Colruyt ograničio je prodaju brašna i ulja u petak, dozvoljavajući svakom kupcu najviše dva litra i dva kilograma brašna.
 
Istog dana Lidl marketi su povukli sličan potez, ograničivši kupovinu proizvoda poput brašna i ulja, kao i konzerviranog povrća i toalet papira. Svaki kupac je mogao da kupi do dva litra ulja, dve konzerve povrća i tri pakovanja toalet papira.
 
  • Uezovuj

    23.03.2022 17:46
    Hrana
    Evo sad jos malo svi lideri Evrope idu u Kremlj da mole deda Putka da mu ukinu sankcije...
  • B

    23.03.2022 10:09
    B
    Od jutros u Studgartu,nema brasna,ulja,hleba i ako se nadje hleb,cena 9 eura!
  • pera nevera

    23.03.2022 09:13
    Svega će biti da se kupi ali po kojoj ceni to je pitanje, i u Evropi a i u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.