Tužilaštvo: U Ukrajini ubijeno 136 dece; Dogovoreno 10 koridora za evakuaciju

U toku je drugi mesec rata u Ukrajini. Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk kaže da je postignut dogovor o uspostavljanju 10 humanitarnih koridora za danas, kako bi se evakuisali civili.
Tužilaštvo: U Ukrajini ubijeno 136 dece; Dogovoreno 10 koridora za evakuaciju
Foto: FoNet/AP
Civili koji pokušavaju da napuste Marijupolj moraće to da urade privatnim automobilima, pošto ruske snage ne dozvoljavaju autobusima da prođu kontrolne punktove, rekla je Vereščuk na nacionalnoj televiziji.
Rojters navodi da ne može nezavisno da potvrdi ovu informaciju, budući da se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju za to što humanitarni koridori nisu funkcionisali u proteklom periodu.
U Ukrajini je od početka ruske invazije ubijeno 136 dece, saopštio je državni tužilac u subotu. Broj ranjene dece, prema istom izvoru je 199. BBC nije mogao da potvrdi ovu informaciju.
 
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je njegova zemlja nanela značajne gubitke Rusima. Zvaničnici iz Kijeva tvrde da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doživeo srčani udar.
 
Rusija objavila da je završena prva faza rata u Ukrajini i da će se sada fokusirati na region Donbasa. Zapadni zvaničnici smatraju da je ova objava dokaz da Moskva zna da je njena ratna strategija propala. U međuvremenu, američki predsednik Džozef Bajden boravi u Poljskoj, u okviru svoje evropske turneje. Funkcioner iz Marijupolja potvrdio je da je oko 300 civila poginulo u prošlonedeljnom napadu na pozorište.
 
Zelenski je, na međunarodnoj konferenciji Doha forum, pozvao zemlje koje proizvode energente da uvećaju proizvodnju, kako Rusija ne bi mogla da koristi naftu i gas da "ucenjuje" druge narode.
 
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kaže da je cilj pregovora Moskve i Kijeva potvrda rezultata "vojne operacije", prenosi Sputnjik.
 
Naveo je da je to pre svega "očuvanje ukrajinske državnosti i njenog daljeg razvoja", ali da Rusija insistira na neutralnom statusu, demilitarizaciji i "odbacivanju korišćenja nacističkih zakona".
 
Dodaje da se onlajn pregovori vode "praktično svakodnevno", ali da se ništa ne iznosi u javnost kako se ne bi izazvale "nepotrebne emocije i nepotrebna nadanja".
  • B

    26.03.2022 20:57
    Velike promene
    Na terenu su Rusi vec postigli dosta, s obzirom da su na vojsku Ukrajine od 260000 krenuli sa 150000. Zapad tvrdi da im je strategija propala, a ni ne znaju njihovu strategiju. Ocene i procene americkih i posebno britanskih "eksperata" su u rangu radova H.K. Andersena, barona Minhauzena i brace Grim. Predstavnici velikih proizvodjaca oruzja vode glavnu rec u Vasingtonu.
    Ukrajina je zabranila sve kanale osim jednog i zabranila gradjanima da bilo sta snimaju i kace na internet. Zasto, ako im tako dobro ide? Zelenski se jos nije obratio parlamentima Laosa, Gvineje i Surinama, ostalo je odradio.
    Svako malo neka nova "false flag" operacija, evo vruce dojave: prica se da se sprema napad na neke zapadne diplomate u Ukrajini.
    Bajden je implicitno dao Zelenskom zeleno svetlo da se odrekne dela teritorije za mir i vec su pocele da cirkulisu mape. EU se sprema na nemogucu misiju odricanja od ruskih energenata.
    Van bojnog polja, situacija za Amere se usloznjava, Lavrov ocigledno ne sedi skrstenih ruku. Stvari koje su koliko juce izgledale nemoguce se danas dogadjaju. Basar al Asad u poseti UAE, Iran sad nece dogovor o JCPOA, Saudi Arabija ce prodavati naftu za juane. Indija kupuje rusku naftu i hladnokrvno govori Englezima da ne dolaze da ih ubedjuju da uvedu sankcije. Kineski ministar spoljnih poslova u poseti Indiji. Neko manje zagrizen od garnuture u State Department-u bi se zabrinuo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet