U Kabulu protest zbog zatvaranja srednjih škola za devojčice

Oko 20 žena i devojaka demonstriralo je danas u Kabulu, vičući "otvorite škole", u znak protesta zbog odluke talibanskih vlasti u Avganistanu da zatvore srednje obrazovanje za devojčice.
U Kabulu protest zbog zatvaranja srednjih škola za devojčice
Foto: FoNet/AP
Učesnice protesta su uzvikivale "Pravda", a neke su nosile plakate sa natpisom "Uzeli ste mi zemlju, nemojte i moje obrazovanje".
Skup je trajao manje od sata vremena, pošto su na lice mesta došli naoružani talibani koji su rasterali učesnike protesta.
Talibani, koji su na vlasti u Avganistanu od avgusta 2021. godine, poništili su u sredu odluku o dozvoli devojčicama da pohađaju srednju školu. Ta odluka je poništena nekoliko sata pre najavljenog dolaska devojčica u škole.
 
Odluka o zabrani pristupa devojčicama školama izazvala je brojne osude međunarodne zajednice. UN, Evropska unija i SAD pozvale su talibanske vlasti da dozvole obrazovanje devojkama.
 
Za sedam meseci vladavine, talibani su nametnuli mnoga ograničenja ženama. Zabranjeno im je da rade mnoge državne poslove, imaju je ograničenja u načinu oblačenja i zabranjeno im je da same putuju van svojih gradova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet