Zvaničnik UN-a u nedelju u Moskvi: Pokušaj dogovora o humanitarnom prekidu vatre

Podsekretar UN-a za humanitarna pitanja, Britanac Martin Grifits, boraviće u nedelju u Moskvi u pokušaju da se uspostavi "humanitarni prekid vatre" u Ukrajini.
Zvaničnik UN-a u nedelju u Moskvi: Pokušaj dogovora o humanitarnom prekidu vatre
Foto: Pixabay

"Grifits će biti u nedelju Moskvi i posle će ići u Kijev", rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš novinarima i dodao je da je Grifitsu nedavno odredio misiju pronalaska rešenja za humanitarni prekid vatre u Ukrajini.

Gutereš je naveo da se ne odustaje od mogućnosti zaustavljanja borbe, bilo da je to u Jemenu, u Ukrajini ili bilo gde u svetu.
 
"I Rusija i Ukrajina su se složile da prime Grifitsa", dodao je generalni sekretar UN-a ne navodeći druge detalje.
Rusija je do sada odbijala posetu nekog visokog zvaničnika UN čija je glavna tema Ukrajina.
 
Kako su naveli diplomatski izvori, taj stav je saopšten UN-u još pre početka ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februra, pošto je Gutereš u to vreme želeo da u Moskvu pošalje svoju zamenicu za politička pitanja Rozmari DiKarlo.
 
Od početka invazije, Gutereš nije uspeo da dođe do ruskog predsednika Vladimira Putina. Prema istim izvorima, Putin je veoma loše prihvatio izjavu Gutereša da je Rusija prekršila Povelju UN invazijom na Ukrajinu.
 
Moskva odbacuje termin rata navodeći da samo sprovodi "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet