Vlasti Salvadora za nedelju dana uhapsile više od 5.000 članova bande

Snage bezbednosti uhapsile su više od 5.000 članova bande u Salvadoru u malo više od nedelju dana, rekao je predsednik Salvadora Najib Bukele.
Bukele je na Tviteru objavio da je za osam dana uhapšeno 5.184 članova bandi i objavio fotografije uhapšenih i snimke oklopnih vozila.
Policija je prethodno objavila da je samo u nedelju uhapsila 100 osumnjičenih. Optužuje ih se za nezakonito posedovanje oružja, članstvo u kriminalnoj organizaciji, posedovanje droge i seksualno nasilje. 
Vlada Salvadora nedavno je proglasila vanredno stanje zbog talasa nasilja povezanog s bandama. Povećane su i kazne za zločine koje počine članovi bande.
 
Organizacije koje se bave ljudskim pravima izrazile su zabrinutost, a Bukele je rekao da su nevladine organizacije, aktivisti u borbi za ljudska prava i novinari saveznici bandi. 
 
"Postalo je jasno ko su saradnici članova bandi", glasi tvit koji je Bukele objavio u nedelju.
 
Salvador, država od šest miliona stanovnika, ima jednu od najvećih stopa ubistava na svetu. Prema podacima policije, 2019. godine u proseku je bilo 36 ubistava na 100.000 ljudi, što je upola manje nego tri godine ranije. Otkad je Bukele na vlasti, taj broj je pao na 20 ubistava na 100.000. Odbacio je optužbe o postojanju neformalnog pakta između vlade i bandi.
  • Zemlja čudesa

    05.04.2022 00:44
    ?
    Nešto neobično u ovom tekstu - svi su "banda" ili "saveznici bandi", a on jedini na strani pravde? Znajući ponešto o Salvadoru, tip na vlasti je beskrupulozni diktator pod kontrolom Vašingtona što znači da su "bande" verovatno narod koji se digao na ustanak jer umiru od gladi. Tako i ona izjava o "borcima za ljudska prava, NVO i novinarima kao saveznicima bandi" u ovom kontekstu ima smisla. Ne bi trebalo nasedati na američko mainstream novinarstvo, mi smo ga barem okusili na svojoj koži.
  • Hm

    04.04.2022 12:52
    Mogli bi smo se ugledati.
  • Petar

    04.04.2022 11:37
    žeMo
    Može se kada se hoće

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.