Posle novih eksplozija u rudniku u Poljskoj odustali od potrage za sedam nestalih rudara

Posle nove četiri eksplozije metana uprava rudnika uglja Pnjuvek na jugozapadu Poljske odustala je danas od dalje spasilačke akcije da nađe sedmoricu rudara koji su ostali u jami.
Posle novih eksplozija u rudniku u Poljskoj odustali od potrage za sedam nestalih rudara
Foto: 021.rs
U vreme prve dve eksplozije u sredu, poginula su petorica rudara, a najmanje 15 je povređeno.

"To je jako teška odluka. Od sinoć do danas u bazi koja je još daleko od mesta nesreće spasioci su osetili sedam eksplozija", kazao je danas šef Jastšembske ugljene kompanije čiji je rudnik Pnjuvek, Tomaš Cudni.

Spasioci su od srede tragali za sedmoricom rudara koji se od prve eksplozije vode kao nestali, ali noćas je došlo ponovo do serije eksplozija, 10 spasilaca je povređeno i prevezeni su u lokalne bolnice.
 
Cudni je rekao da će spasilačka akcija sada biti usmerena samo na to da se izoluje taj deo u rudniku na dubini od oko 1.000 metara kako ne bi bili ugroženi životi rudara i eksploatacija uglja u drugim delovima rudnika.
 
Do sada je potvrđeno da je u eksploziji metana u rudniku Pnjuvek u sredu poginulo pet rudara, od 12 povređenih koji su tada prevezeni u bolnice sa opekotinama trenutno je šest u teškom stanju a sedmorica rudara vode se kao nestali s tim da posle odluke uprave spasilačke ekipe više ne tragaju za njima.
 
U poljskim rudnicima samo od početka ovog veka u eksplozijama metana poginulo je više od 50 rudara. Najtragičnija je bila eksplozija u rudniku Halemba na jugzapadu Poljske u Šleziji u novembru 2006. godine u kojoj su poginula 23 rudara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.