Sutra dan odluke: Ko će voditi Francusku u narednih pet godina

Gotovo 49 miliona Francuza sutra izlazi na drugi krug predsedničkih izbora i biraće predsednika koji će narednih pet godina voditi državu.

Biraće ili centristu Emanuela Makrona ili liderku ekstremne desnice Marin Le Pen.

Prema poslednjim anketama, sadašnji predsednik Makron osvojio bi od 54 do 56,5 odsto glasova i na putu je da osvoji drugi mandat i boravi još pet godina u Jelisejskoj palati.

Makron, diskretan pred prvi krug izbora i sa pažnjom usmerenom prema spoljnopolitičkim temama kao što je rat u Ukrajini, promenio je taktiku u kampanji između dva kruga, posećujući zemlju i dajući intervjue.
 
Le Penova je sa svoje strane radila na poboljšanju sopstvenog imidža i vodila je kampanju da bi bila bliže običnim građanima.
 
Makron, prema mesečnom barometru agencije za istraživanje javnog mnjenja Ifop, završava petogodišnji predsednički mandat u Francuskoj sa 41 odsto popularnosti, što je dobar rezultat u odnosu na dvojicu svojih prethodnika, socijalističkog predsednika Fransoa Olanda i desničara Nikole Sarkozija.
 
Njih dvojica su nedavno javno pružili podršku Makronu za novi petogodišnji mandat.
 
Onlajn televizija BFMTV prenela je nedavno da se Makron usredsredio na birače lidera radikalne levice Žan-Lika Melanšona koji je bio treći u prvom krugu. On je posle objavljivanja prvih rezultata pozvao svoje glasače da nikako ne glasaju za ekstremnu desnicu, ali nije konkretno pozvao na glasanje za Makrona.
 
Prema anketi te televizije, 42 odsto glasača Melanšona izjasnilo se da bi glasalo za Makrona, a za La Penovu bi glasalo 25 odsto Melanšonovih birača.
 
Kandidati levice poraženi u prvom krugu predsedničkih izbora, pozvali su svoje birače da glasaju za Makrona.
 
Prvi rezultati izlaznih anketa koje sprovode instituti za istraživanje javnog mnenja očekuju se ubrzo posle zatvaranja birališta u 20.00.
 
Predsednički izbori će po običaju biti održani dan ranije u francuskim prekomorskim teritorijama.
 
Ovi izbori održani su u svetlu rata u Ukrajini, ali i šestomosečnog predsedavanja Francuske Savetom Evropske unije.
 
Na prethodnim izborima, Makron je u drugom krugu pobedio Le Penovu i tako je postao najmlađi francuski predsednik. Njegov dolazak na vlast uzdrmao je tradicionalne stranke u zemlji, levicu i desnicu, koje su se na vlasti smenjivale decenijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet