Makron obećao "metode obnove": Znam da su mnogi glasali za mene da bi blokirali ekstremnu desnicu

Predsednik Francuske Emanuel Makron koji je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora, izjavio je da zna šta duguje biračima koji su za njega glasali.
On je obećao "metode obnove" u novom petogodišnjem mandatu, prenela je francuska onlajn televizija BFMTV.
 
"Posle pet godina transformacije, srećnih i teških trenutaka, izuzetnih kriza takođe, danas je većina vas odlučila da mi ponovo ukaže poverenje u narednih pet godina. Znam šta vam dugujem", izjavio je Makron u govoru na Marsovim poljima kod Ajfelove kule u Parizu.

Makron, koji je osvojio drugi uzastopni mandat, kako mu dozvoljava Ustav, obećao je "metode obnove" i dodao da njegovi prvi koraci neće biti isti kao pre pet godina.

Predsednik Francuske se obratio i glasačima koji nisu glasali za njega već protiv liderke ekstremne desnice Marin Le Pen koja je kao pre pet godina takođe poražena u drugom krugu predsedničkih izbora.
 
"Znam da su mnogi danas glasali za mene, ne da bi podržali moje ideje već da bi blokirali ideje ekstremne desnice. Želim da im zahvalim. Ovo glasanje me obavezuje za godine koje dolaze", rekao je Makron.
 
Prema rezultatima izlaznih anketa, centrista Makron osvojio je između 57,6 i 58,2 odsto glasova, a Le Penova između 41,8 i 42,4 odsto glasova.
 
Zvanični rezultati biće saopšteni u sredu. Ceremonija inauguracije novog predsednika trebalo bi da bude najkasnije do 13. maja. Predsednik Ustavnog saveta će na dan ceremonije svečano pročitati rezultate izbora i pozvati na inauguraciju novog izabranog predsednika.
 
Centrista Makron je 2017. godine prvi put izabran za predsednika i tada je sa 39 godina postao najmladji šef države koji je uzdrmao tradicionalne stranke, levicu i desnicu, koje su se smenjivale na vlasti.
 
Kampanja za oba kruga izbora održana je u svetlu brige gradjana o kupovnoj moći, epidemije korona virusa i rata u Ukrajini. Na spoljnopolitičkom planu, predsednički izbori su održani u sklopu francuskog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije.
 
Francuze 12. i 19. juna čekaju parlamentarni izbori koji će biti održani u dva kruga.
  • /

    25.04.2022 15:31
    /
    smrdi ne vole istinu.
    ako imate nekoga u francuskoj onda cete znati da je naslov tacan.

    lepene finansira rusija
  • Okrugli ćošak

    25.04.2022 10:32
    Ma mnogi su glasali za tebe zato što si najlepši, najpametniji, što brineš za Francusku, i što radiš po 25 sati dnevno. A i voliš svoj narod, politiku i sve što vole mladi. Teraj se i ti i onaj što sedi sa tobom po 7 sati u 3LPM.
  • Filip

    25.04.2022 09:37
    Lažljiva političarska ološ kao i kod nas i svugde u svetu. Obični paraziti koji se goje od našeg znoja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.