Dodik pred izbore u Sloveniji podržao Janšu, opozicija čestitala Golobu

Predsednik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović uputio je čestitku Robertu Golobu, lideru "Pokreta sloboda", povodom ubedljive pobede na parlamentarnim izborima u Sloveni
Dodik pred izbore u Sloveniji podržao Janšu, opozicija čestitala Golobu
Foto: 021.rs
"Kao deo područja koje je dugo vremena delilo zajednički administrativni okvir, sa pažnjom smo pratili vaš rad i ishod ovih izbora. Uveren sam da je vaša pobeda siguran nagoveštaj bolje saradnje i ekonomskog napretka čitavog regiona", naveo je Borenović u čestitki.
 

 

Dodao je da podršku gradjana dobijaju politike usmerene na vladavinu zakona i ekonomske reforme, ističući da je Golobova pobeda "značajan podstrek svim demokratskim snagama". 


Borenović je istakao da veruje da će posle promena u Sloveniji doći do poboljšanja ukupnih odnosa i ekonomske saradnje i da će i Republika Srpska, čiji veliki broj gradjana radi u Sloveniji, osetiti pozitivne efekte.
 
"Građani žele raskid sa starim, okoštalim strukturama i traže bolji život i pravnu državu. Verujemo da je talas promena nezaustavljiv i da će i Republika Srpska i BiH u oktobru reći zbogom retrogradnim snagama i korupciji", naveo je Borenović.
 
On je poželeo Golobu da uskoro formira Vladu i da realizuje svoj ambiciozni program.
 
Za razliku od opozicionih stranaka, pred parlamentarne izbore u Sloveniji, srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik je podržao lidera SDS Janeza Janšu, koji je pretrpeo težak pozraz.
 
Golob u utorak počinje s pregovorima o vladi 
 
Pobednik parlamentarnih izbora u Sloveniji i budući premijer Robert Golob izjavio je da što pre želi da sastavi novu vladu, te da će razgovore s partnerskim strankama početi ove nedelje.
 
"Očekujem da će pregovori s budućim koalicionim partnerima početi u utorak", kazao je Golob noćas posle izbora u razgovoru za slovenačku redakciju portala N-1, prenosi agencija Hina.
 
Dodao je da u sastavljanju vlade njegov Pokret sloboda računa na saveznišvo sa socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon, ali i Levice (L) Luke Meseca, te da bi u buduću vladu kadrovski želeo da uključi i dve stranke levog centra koje u nedjelju nisu prešle izborni prag za dobijanje mandata u novom parlamentu, a reč je o Listi Marjana Šareca (LMŠ), te Stranci Alenke Bratušek (SAB).
 
Golob je dodao da mu je cilj da stvori vladu od ljudi koji su stručni i kvalitetni, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost.
 
"Mi nismo klasična stranka nego pokret, pa nemamo stranačku disciplinu niti je mislimo primenjivati. Pojedince procenjujemo po stručnosti i znanju i članska iskaznica neće biti uslov za funkcije", kazao je Golob.
 
Golob želi da se što pre dogovori o novoj koaliciji, pa bi vlada s obzirom na predvidjene postizborne postupke možda mogla početi da deluje u drugoj polovini maja. Do tada tekuće poslove obavlja odlazeća vlada Janeza Janše, čiju je smenu Golob tokom političke kampanje navodio kao glavni motiv svog političkog angažovanja poslednjih meseci.
 
Premda je stranačka struktura novog saziva parlamenta već poznata, a Golob bi novu vladu mogao da sastavi već i sa Socijalnim demokratima (SD) kao manjinskim partnerom, on najavljuje razgovore s više političkih aktera, što bi moglo potrajati, prenosi Hina.
 
Golob je sa svojom strankom Pokret sloboda, uverljivi pobednik parlamentarnih izbora u Sloveniji održanih u nedelju, a njegova stranka osvojila je 35,54 odsto glasova i 41 poslanički mandat u Parlamentu od 90 mesta, pokazuju zvanični rezultati na osnovu 99,7 odsto prepbrojanih glasova. Drugi najveći broj glasova pripao je Slovenačkoj demokratskoj stranci (SDS) dosadašnjeg premijera Janeza Janše koji je već priznao poraz sa 23,53 odsto glasova i 27 zastupničkih mandata, jedan više u odnosu na izbore 2018. godine.
 
Poslanike u novom sazivu slovenačkog parlamenta dobilo je samo pet stranaka koje su prešle izborni prag od četiri odsto.
  • Slican

    26.04.2022 11:59
    se
    Slican se slicnom raduje. ili vec kako ide narodna poslovica. Dodik, Jansa, ovaj Madzar da mu ni ime ne spominjem, onaj orbitalni, svi se oni jedan drugome jako obraduju.
    Ko se seca, seca se - kako su posle prvih izbora u BiH lepo sve tri bagre zajednicki formirali vladu protiv gradjanske/ex-komunisticke vlasti i onda lepo spremili rat za 6 meseci... Istorija se ponavlja.
    Sva sreca pa su Slovencima mracne sile proslosti dosadile.
  • /

    26.04.2022 00:08
    /
    e ovi minusari.
    srbi su notorni lazljivci ili pamte krace od ribice u akvarijumu ili imaju obraz deblji od dzona cipele.

    spomenite roditeljima ime janez jansa pa gledjte njihovu reakciju.
    toliko i o moralu dodikovaca
  • /

    25.04.2022 17:58
    /
    e srbi, srbi.
    juce ste pljuvali jansu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet