Mine iz Krušika pronađene i u ukrajinskom skladištu u blizini Harkova

Ruski mediji objavili su reportažu o tome kako su snage te zemlje, tokom invazije na susednu Ukrajinu, zauzele najveće evropsko skladište oružja, u blizini Harkova.

Na objavljenim fotografijama vide se i mine iz Krušika koje su izvezene u Ukrajinu, o čemu su ranije pisali mediji u Srbiji.

Ruske trupe dobile su pristup hiljadama tona municije, u „zoni specijalne vojne operacije“, piše ruska Kosmoljskaja pravda u reportaži o zauzimanju najvećeg skladišta oružja u Evropi, u Balakleji u blizini Harkova.

Ruski list podseća da je reč o skladištu u kojem se u martu 2017. desila velika eksplozija, ali da tom prilikom, kako se navodi, uništen arsenal koji je uglavnom bio uskladišten na otvorenom, dok oko 300 betonskih hangara nije bilo pogođeno.
 
U skladištu su, kako se navodi, pronađene minobacačke mine, granate za haubice raznih kalibara, tenkovska municija, kao i rakete za raketni sistem Uragan, kutije sa TNT-om, rakete za PVO sisteme, kutije sa nekom vrstom antena i komunikaciona oprema.
 
Ono što, međutim, na fotografijama iz reportaže Kosmoljskaje pravde, zapada za oko su mine iz valjevskog "Krušika", proizvedene 2018. godine, o čijem je izvozu u Ukrajinu već pisao nedeljnik NIN.
 
 
Naime, na fotografijama iz Balakleje jasno se može videti da minobacačke mine kalibra 60 milimetara nose oznaku КV lot 04/2018, a kako je ranije pisao NIN, upravo to je oznaka za mine proizvedene u valjevskom Кrušiku u aprilu 2018. (КV je oznaka za Кrušik Valjevo).
 
Objavljivanjem snimaka i fotografija mina proizvedenih 2018. godine, kako je ranije objavio NIN, demantovan je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je objašnjavao da oružje iz Krušika u Ukrajinu dospelo samo jednom, i to 2016. godine.
 
Opširnije na N1.
  • Dragan

    26.04.2022 08:26
    Ah
    Mene brinu ruski špijuni u a Srbiji,BIA,VIA a Ukrajina je suverena država i kupuje šta hoće i gde hoće.JNA slala oružije i municiju u Grčku partizanima za vreme vojne hunte,slala Alžiru,Egiptu,Vijetnamu.Lažna vest dq su rusi otjrili her tamo nema ruskih vojnika na 129 km od grada.Rusi žeke Srbiju pored Moldavije da uvuku u rat.Pokušaj stvaranja trećeg rajha na ruski način.
  • 31

    25.04.2022 23:38
    Putinofili na aparatima
  • Steva

    25.04.2022 21:34

    Sergije Miletic
    25.04.2022 • 18:16
    Mi Ruse ubijamo,a oni traze od nas da im uvedemo sangcije?

    Ne ubijamo mi nikoga a oružje i municija je glavni punilac budžeta u Srbiji pa ako se i toga odreknemo propali smo načisto. Uostalom zar nisu i Rusi isto tako u vreme rata snabdevali hrvatsku vojsku sa oružjem, pa im mi to nikada nismo zamerili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.