Severna Makedonija spremna da gas plaća u rubljama

Severna Makedonija je spremna da ruski gas plaća u rubljama, objavila je centralna banka.
Severna Makedonija spremna da gas plaća u rubljama
Foto: Pixabay
Narodna banka Severne Makedonije je dodala rublju u kursnu listu, a guvernerka Anita Angelovska Bežovska je rekla da je centralna banka napravila sve potrebne izmene i da više ne postoje prepreke.
"Sve što je bilo do Centralne banke kao regulative, već je spremno. Poslednjih mesec dana je napravljena promena i preduzeća koja su uvoznici gasa nemaju nikakvih smetnji za blagovremeno snabdevanje. Transakcije za plaćanje ruskog prirodnog gasa mogu se obaviti u rubljama ako je potrebno", rekla je Bežovska na konferenciji za novinare.
Najveći makedonski izvoznici, metalska industrija i kompanije u industrijhskim zonama, kažu da će morati da zaustave rad u slučaju da stane dotok prirodnog gasa, jer nemaju alterativu u ovom trenutku.
 
Ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši rekao je juče da nema prekida u isporuci ruskog gasa toj zemlji preko Bugarske, ali da u slučaju da Gasprom prekine snabdevanje postoji alternativa i da industrijski objekti mogu da koriste mazut.
  • Cheda

    29.04.2022 14:34
    "jer nemaju alterativu u ovom trenutku" ... "postoji alternativa"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.