Slovenija: Prekinuto ograničenje cene goriva, benzin poskupeo

U Sloveniji je prestala da važi vladina uredba o ograničenju cena goriva, pa je litar benzina poskupeo sa 1,5 evra na 1,617 do 1,619 evra, a dizela sa 1,541 na 1,816 do 1,824 evra.
Slovenija: Prekinuto ograničenje cene goriva, benzin poskupeo
Foto: Pixabay

Vlada se nije odlučila za produženje mere kojom je od marta najviša maloprodajna cena 95-oktanskog benzina na pumpama bila fiksirana na 1,503 evra za litar, a dizela na 1,541 evra.

Slovenačka vlada je ocenila da je regulacija cena tekućih goriva već odigrala svoju ulogu u ublažavanju cena i da na tržištu derivata nema poremećaja, ali je za još tri meseca produžila snižene akcize na energente.

Prema podacima portala žurnal24.sl, za pun rezervoar supera od 95 oktana potrebno je od 80,85 do 83,60 evra, dok pun rezervoar dizela košta od 90,85 do 93,85 evra.
 
Uoči stupanja na snagu novih cena, što se podudarilo i sa povećanom potražnjom za prvomajske praznike, na mnogim pumpama širom Slovenije vozači su u kolonama čekali da napune rezervoare, pa se dešavalo da su pojedine benzinske stanice ostale bez goriva.
 
Portal žurnal24.sl napravio je i poređenje sa cenama u Austriji, navodeći da litar 95-oktanskoga benzina Austrijance košta 1,728 evra, za litar dizela 1,837 evra.
  • Veverac

    01.05.2022 12:01
    Green agenda
    Sada kad levo-zeleni preuzmu kormilo... Sloveniju čeka inflatorna budućnost i hladni radijatori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.