Ministri energetike EU zasedaju zbog prekida dostave ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj

Ministri energetike zemalja Evropske unije (EU) održaće hitan sastanak danas u Briselu jer je Rusija prošle sedmice prekinula isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj.
Ministri energetike EU zasedaju zbog prekida dostave ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj
Foto: Pixabay
Rusija je zapretila da će i ostalim zemljama koje odbiju da plate u rubljama prekinuti dostavu ovog energenta, prenosi Radio slobodna Evropa.
Poljska i Bugarska kažu da su već imale planove za prestanak korišćenja ruskog gasa i da mogu da se nose s prekidom isporuke, ali Evropom se sad širi strah da bi druge zemlje Unije, uključujući Nemačku, mogle biti sledeće.
Ruska pretnja prekidom isporuke gasa ujedno preti i ujedinjenom nastupu EU protiv Rusije, s obzirom da se sve članice ne slažu o tome šta je najbolje preduzeti u takvoj situaciji.
 
S obzirom da rok ruskog ultimatuma delu članica EU ističe kasnije tokom maja, države EU moraju da razjasne mogu li njihove kompanije nastaviti kupovinu ruskog gasa bez kršenja sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.
 
Ruski energetski gigant Gasprom rekao je da ni poljski PGNiG ni bugarski Bulgargas nisu platili svoj gas na vreme u rubljama. Sofija i Varšava ističu su da su ispunile sve svoje ugovorne obveze.
 
Otkako je Rusija zatvorila dotok gasa, dve zemlje dobijaju plin od svojih susednih država, prema navodima Evropske komisije. 
 
Nekoliko lidera EU ocenilo je odluku Rusije kao "ucenu". EU je već uvela zabranu uvoza ruskog uglja, ali je zalihe nafte i gasa teže nadoknaditi i rasprave o daljim sankcijama su u toku.
  • slican

    02.05.2022 15:10
    se slicnom
    raduje. dakle, komentatori su mali matori zlobni patuljci. Nafta se da resiti jako brzo, gas ce se isto resiti na ovaj ili onaj nacin. A rusi mogu da se slikaju sa svojim resursima koje ne mogu nikome da prodaju. indijcima i kinezima zinulo dooope ali i oni nisu ni blizu musterije kakve ovima treba.
    Periferna drzava koja postaje treci svet sve vise. I to nesto savremenijeg sto je postalo u ex/buducem lenjingradu i moskvi ce jako brzo da sklizne u bedu dostojnu causeskua, gde je boks malbora bio dokaz da je neko burzuj i budzovan u vlasti.
  • pera nevera

    02.05.2022 11:17
    Bugari i Poljaci će da se greju Z drva
  • patriota

    02.05.2022 11:02
    kontrola
    Lideri EU su pod kontrolom američke korporativne fašističke bande i rade protiv svojih naroda. EU je isprdak imperije zla - USA i neizbežnih pokvarenjaka Engleza. Svo zlo dolazi iz Vašingtona i Londona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.